Venezuelas sõidetakse metroos jänest, sest piletid on otsas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad Bellas Artes' metroojaamas Caracasis.
Reisijad Bellas Artes' metroojaamas Caracasis. Foto: Marco Bello / Reuters / Scanpix

Maikuus said Venezuela pealinna Caracasi kontrolörid ootamatu käsu: kui metroopiletid saavad otsa, lase reisijatel tasuta sõita. 

Nimelt tuleb metroopiletite trükkimiseks vajaminevat paberit sisse importida, sest seda ei valmistata kusagil Venezuelas. Caracasi metroo on riigifirma, mille tegevust valitsus subsideerib. Kuid üle aasta pole valitsus ettevõttele andnud valuutat, millega tasuda importkaupade eest. 

Venezuela majanduskriis on teravnenud protektsionismi ja sanktsioonide tõttu. Valitsus soovib kindlustada väheste välisreservide püsimist, mistõttu on nad kehtestanud ranged piirangud valuuta vahetusele. 

Caracasi metrood kasutab päevas üle kahe miljoni inimese, kes nüüd sõidavad tasuta. Samas peavad sõitjad ikkagi rinda pistma metroode hilinemisega ja katkiste eskalaatoritega.

Caracasi metroo ja Venezuela informatsiooniministeerium eitavad probleemi. Nende sõnutsi on metroo pöördväravad avatud, sest nad loendavad metroo kasutajate arvu, et saada teada, millistes jaamades on vaja rohkem töötajaid. 

Praegused ja endised metroo töötajaid kardavad, et piletite puudus on märk tõsisemast probleemist. Nad ütlevad, et pilet oli sümboolse väärtusega juba enne, kuid nende puudumine vihjab, et metrool on tekkinud puudus ka rongide varuosadest. 

«Katkiste rongide varuosi kasutatakse teiste parandamiseks,» üteb ühe jaama ülevaataja. «Kaebusi hilinenud rongide või õhupuuduse kohta esineb aina tihedamini.»

Metroo töötajad ei olnud valmis oma nimesid avaldama, sest kartsid juhtkonna repressioone. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles