Berliin ja Pariis on Minski protsessi elustamises optimistlikud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Emmanuele Contini / imago/Emmanuele Contini / Scanpix

Saksamaa ja Prantsusmaa välisministrite sõnul on nad ettevaatlikult optimistlikud, et Ukraina ja Venemaa astuvad samme takerdunud Ida-Ukraina rahuprotsessi käimalükkamiseks.

Hoolimata lääneriikide ja Venemaa vahelistest pingetest otsustasid Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa välisministrid pidada pärast pikemat pausi eile Berliinis kohtumise rahuleppe taaselustamiseks. See on nn Normandia formaat. 

Pärast viimaste kuude loendamatuid relvarahurikkumisi oli veelgi vajalikum, et kohtusime siin uuesti pärast 16 kuu pikkust pausi, ütles kõnelusi võõrustanud Saksa välisminister Heiko Maas.

Venemaa ja Ukraina kinnitasid taaskord ametlikult, et on pühendunud 2015. aasta Minski lepete põhipunktidele, lisas Maas.

Lootus alalisele relvarahule

«Kõik pooled väljendasid taaskord toetust alalisele relvarahule, kaasa arvatud raskerelvade äraviimisele, sõdurite teineteisest eraldamisele, demineerimisele ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusmissioonile ligipääsu andmisele,» ütles ta.

Vene välisministri Sergei Lavrov ütles, et loomulikult pole me suutnud lahendada kõiki probleeme, mis puudutavad Minski lepete rakendamist, et lahendada Ukraina sisekriis. Samas usub ta, et see kohtumine oli kasulik.

Lavrovi sõnul arutasid pooled vangivahetuse teekaarti, ütles Vene riiklik telekanal RIA Novosti.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ütles, et ta märkas positiivset dünaamikat, mis loodetavasti saab olema rahumeelne lahendus. Tema sõnul tegid Pariis ja Berliin ettepaneku osaleda demineerimises.

Pikas perspektiivis oleme valmis töötama võimaliku ÜRO Ida-Ukraina missiooni parameetrite kallal, kui Minski lepete rakendamine seda lubab, lisas ta.

Lavrov rääkis ka Ukraina välisministriga

Täna lisas Sergei Lavrov, et pidas Berliinis Normandia formaadi kohtumise kõrvalt Ukraina välisministri Pavlo Klimkiniga ka neljasilmavestluse.

«Õhtusöögile eelnenud vastuvõtu ajal arutasime küsimusi, mida puudutati presidentide Vladimir Putini ja Petro Porošenko telefonivestluse käigus. Sealhulgas oli juttu pantvangide vahetamisest ja vajadusest kinnitada ÜRO autoriteediga OSCE Donbassi-missiooni,» ütles Lavrov Normandia neliku välisministrite kohtumise tulemuste kohta.

Putin ja Porošenko arutasid võimalikku vangide vahetust laupäeval harvaesinevas telefonivestluses ja leppisid kokku, et kahe riigi ametnikud külastavad «lähitulevikus» oma kodanikest vange.

Vene presidendi sõnul algatas arutelu Porošenko.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles