WP: Trump soovitas Macronil EL-ist lahkuda (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi ja Emmanuel Macroni kohtumine.
Donald Trumpi ja Emmanuel Macroni kohtumine. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP /Scanpix

USA president Donald Trump soovitas aprillis Prantsuse ametivennaga kohtudes, et Prantsusmaa peaks Euroopa Liidust lahkuma ja sõlmima Ühendriikidega kahepoolse kaubandusleppe, kirjutas reedel Washington Post.

«Miks te ei lahku EL-ist?» olevat ta küsinud Valges Majas Emmanuel Macronilt, kes valiti möödunud aastal riigipeaks selgelt Euroopa-meelselt platvormilt, kirjutas Post kahele Euroopa ametiisikule viidates. Kohtumise suunitlust kinnitas AFP-le ka diplomaatiline allikas.

USA president on korduvalt rünnanud EL-i, taunides teravalt tema hinnangul ebaõiglast kaubanduspraktikat, seda eelkõige autotööstuse osas. 28-liikmeline blokk on muutunud tema lemmiksihtmärgiks nii era- kui avalikes vestlustes.

«Euroopa Liit loodi loomulikult selleks, et Ühendriike ära kasutada,» lausus Trump kolmapäeval rahvakoosolekul Põhja-Dakotas.

Trump, kelle kampaanialoosungiks oli «Ameerika ennekõike», on regulaarselt rünnanud mitmeid suuri rahvusvahelisi organisatsioone, mis on olnud Atlandi-üleste suhete nurgakiviks, sealhulgas NATO-t.

Viimasel G7 tippkohtumisel Kanadas olevat ta teistele riigijuhtidele öelnud, et Põhja-Atlandi allianss on «sama halb kui NAFTA» - Põhja-Ameerika Vabakaubanduslepe, millest ta on ähvardanud taganeda, kui sellesse kuuluvad Kanada ja Mehhiko ei soostu USA-le soodsamate tingimustega.

Sellel suhete halvenemise taustal osaleb Trump 11.-12. juulil NATO tippkohtumisel Brüsselis ning kohtub mõni päev hiljem Helsingis Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles