Trump enne kongressi vahevalimisi uut NAFTAt ei allkirjasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

USA president Donald Trump ootab Põhja-Ameerika Vabakaubandusleppe (NAFTA) muudetud versiooni allkirjastamisega kuniks novembris toimuvad USA kongressi vahevalimised on läbi.

«Saaksin kiiresti allkirjastada leppe Mehhiko ja Kanadaga, kuid ma pole sellega rahul,» ütles Trump pühapäeval avaldatud usutluses. «Tahan teha seda õiglasemaks.»

Seejärel küsiti talt, millal ta leppe sõlmida kavatseb. «Tahan oodata, kuni valimised on läbi,» lausus Trump viitega USA vahevalimistele.

Ameeriklased valivad novembris kõik esindajatekoja 435 liiget, sajaliikmelises senatis 35 senaatorit ning rida osariikide kubernere ja teisi kohalikke ametnikke. Suurem osa neist valitakse 6. novembril.

Trump tahab NAFTAt muuta viisil, mis innustaks tootjaid investeerima rohkem USAsse ning tooma riiki tootmise madalamate palkadega Mehhikost. Kõnelusi tõkestavad mitu erimeelsust, millest üks on Trumpi nõue panna leppesse viieaastane loojanguklausel, mis jõustuks juhul, kui üks kolmest riigist pole nõus lepet pikendama.

President käis välja mõtte sõlmida Kanada ja Mehhikoga kahepoolsed kaubanduslepped.

Lepete muutmine peab läbima ka kongressi. Valitsuse läbirääkijad tahtsid lõpetada kõnelused mai keskpaigaks, et kongress saaks lepet kaaluda enne vahevalimisi, kuid tähtaeg läks mööda ning nüüd tuleb ära oodata uus kongressi koosseis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles