Briti siseminister: Venemaa peab andma Novitšoki osas selgitusi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti siseminister Sajid Javid nõuab Venemaalt selgitusi.
Briti siseminister Sajid Javid nõuab Venemaalt selgitusi. Foto: HO / AFP / Scanpix

Suurbritannia siseminister Sajid Javid ütles täna, et Venemaa peaks andma selgitusi Novitšoki närvigaasi kohta.

Täna pidas Briti valitsus erakorralise istungi seoses kahe inimese haigestumisega üliraskelt sama kurikuulsa närvimürgi läbi, mida kasutati varem sel aastal Vene endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisel.

Siseminister Javid sõnas istungil, et seoses kahe Novitšoki närvigaasi mürgitusjuhtumiga sel aastal Suurbritannias, peaks Venemaa andma selgitusi. 

Vene välisministeerium kutsus seepeale Briti võime hoiduma räpastest poliitmängudest ja käivitama Salisbury ja Amesbury mürgitusjuhtude täiemahulise uurimise.

«Praegu on tähtis käivitada täiemahuline uurimine,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. «Kutsume Suurbritannia korrakaitseametkondi üles mitte minema räpase poliitilise mängu teed, mille on valinud teatavad Londoni ringkonnad, ja alustama lõpuks koostöös Vene korrakaitseametkondadega nende juhtumite uurimist, arvestades, et jutt on muude hulgas ka Vene kodanikest.» 

«Olen volitatud teatama, et Vene korrakaitseametkonnad on selleks koostööks valmis. Tahan öelda, et me teavitame sellest Suurbritanniat diplomaatilisi kanaleid pidi mitu korda kuus,» märkis Zahharova.

«Olime täna vapustatud, kui nägime Suurbritannia ametlike isikute avaldust, et nad ei oota mingit Venemaa abi Skripalide asja uurimisel,» lisas pressiesindaja.

Zahharova ütles ka: «Kõige eest, mida Theresa May valitsus on korda saatnud, tuleb sel valitsusel ja selle esindajatel veel vabandada nii Venemaa kui ka rahvusvahelise avalikkuse ees. Kuid nagu see Suurbritannias kombeks on – see tuleb hiljem, kuid tuleb».

Briti politsei teatas eile, et kaks inimest haigestus laupäeval Amesbury külas üliraskelt sama närvimürgi Novitšok tõttu, mida kasutati märtsis ka endise Briti-Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia vastu.

Amesbury asub Salisbury lähedal, kus Skripalide lugu alguse sai.

Närvimürk Novitšok arendati välja Nõukogude Liidus, ent Moskva on oma seotust Suurbritannias aset leidnud mürgitusjuhtumitega eitanud. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles