Gruusia opositsioon tuli taas tänavale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni meeleavaldusel Thbilisis lehvitati ka värskelt USA presidendiks valitud Barack Obama piltidega.
Gruusia opositsiooni meeleavaldusel Thbilisis lehvitati ka värskelt USA presidendiks valitud Barack Obama piltidega. Foto: Reuters / Scanpix

Tuhanded opositsiooni toetajad ilmusid täna Thbilisi kesklinna, et avaldada meelt president Mihheil Saakašvili vastu, kelle valitsusele on augustikuise sõja järel hakanud taas tekkima sisepoliitiline surve.

Loosungeid ja lippe kandvad meeleavaldajad ummistasid trepid parlamendi ees ning nõudsid demokraatlike reforme, vahendas BBC News. Kohal olid vähemalt viis erakonda, ent nendega ei liitunud suurim, kristlike demokraatide opositsioonijõud. Rahva seas kanti ka värskelt USA presidendiks valitud Barack Obama pilte.

Reutersi andmetel kogunes suurpiketile üle kümne tuhande demonstrandi, mida oli siiski kolm korda vähem, kui korraldajad lootsid. Täna tähistati ka aasta möödumist mullu novembris mitu päeva väldanud massiaktsioonidest, mis tookord lõpuks jõuga laiali aeti.

Konservatiivse opositsioonipartei liider Kahha Kukava lubas kõigest hoolimata, et nüüd algab «uus tsiviilkonfrontatsiooni laine, mis ei lõppe enne, kui riigis on välja kuulutatud uued valimised.

Paljude arvates ei kujuta praegune vastasseis võimudele nii suurt ohtu kui eelmisel aastal, ehkki ajad on nüüd kriitilisemad ja presidenti süüdistatakse muu hulgas ka riigi juhtimises sõjalisse hävingusse Venemaa vastu, mis lõppes territooriumide loovutamisega.

Lääne diplomaatide ja vaatlejate kinnitusel paistab Saakašvili positsioon olevat endiselt kindel, ent seda võib hakata murendama rahulolematus majandusliku olukorraga, mis on tingitud nii kaotatud sõjast kui ka üleilmsest finantskriisist.

Grusiine vaigistab aga samas ka kartus, et riigi sisemist poliitilist ebastabiilsust, mis avalduks näiteks ennetähtaegsetes valimistes, võib Moskva enda huvides ära kasutada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles