Lapsega korraldatud libaõnnetus ärritab Vene inimõiguslasi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusummik Moskvas.
Liiklusummik Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa internetifoorumites käib äge vaidlus selle üle, kas politseil oli õigus korraldada liiklejate ükskõiksuse demonstreerimiseks libaõnnetus, kus verine laps teel lamas.

Valeõnnetus korraldati ühes Astrahani regioonis asuvas külas, kus kunstverega kaetud 14-aastane poiss näoli maanteel lamas, vahendab BBC News.

Politsei teatel võtsid mõned möödunud juhid küll hoogu maha, kuid keegi ei peatunud.

Inimõigustega tegelevate organisatsioonide arvates oli vale last kasutada, kuigi poisi ema, kohalikus koolis õpetajana töötav Galina Ražigina oli nõusoleku andnud. Naise sõnul pakkus ta õnnetuse lavastamise suisa ise välja ning ta rõhutas, et samasuguseid ettevõtmisi on piirkonnas varemgi korraldatud.

Poiss vigastada ei saanud ja ütles Vene netilehele LifeNews, et tal oli katse ajal lõbus. «Oli lahe juhtide reaktsioone jälgida. Mõnda aega tee peal lebada pole mingi suur asi,» rääkis ta.

Kohaliku politsei esindaja Pjotr Rusanovi sõnul oli eksperimendi eesmärgiks näidata kohalike autojuhtide vastutustundetust ning ka Venemaa laste ombudsman Pavel Astahhov ei leidnud juhtumi juures midagi julma ega ebatavalist.

Paljude jaoks oli aga šokeeriv, et nuku asemel kasutati päris last. «Selline dramatiseering on vastuvõetamatu, inimesi ei saa sellistes situatsioonides kasutada, isegi kui teil on parimad kavatused,» leidis Moskvas inimõigustega tegeleva Helsingi grupi liige Ljudmilla Aleksejeva.

Venemaal on üks maailma kõrgemaid liiklusõnnetuses hukkunute näitajaid (mullu 26 000 surmajuhtumit), mis ületab Euroopa keskmise enam kui kahekordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles