Jabloko kutsus Medvedevit keskkonnaprobleemidele keskenduma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene parempoolse erakonna Jabloko pooldajad..
Vene parempoolse erakonna Jabloko pooldajad.. Foto: .

Vene liberaalne erakond Jabloko kutsus esmaspäeval presidenti keskenduma keskkonnakaitse probleemidele, osutades, et igal aastal sureb pool miljonit venemaalast keskkonnaprobleemidest põhjustatud haigustesse.


«Viissada tuhat igal aastal ökoloogilistel põhjustel hukkuvat venemaalast pole asi, mille unustamine või eiramine on andestatav, rääkides mugavast elust, inimõigustest või riigi julgeolekust,» seisab erakonna liidrite kirjas Dmitri Medvedevile, mis avaldati esmaspäeval partei koduleheküljel, vahendas Interfax.

Pöördumise on allkirjastanud erakonna esimees Sergei Mitrohhin ja fraktsiooni Roheline Venemaa juht Aleksei Jablokov.

Erakonna liidrid märgivad, et juunis allkirjastas president seadluse, milles nõutakse energiat säästvate ja ökoloogilisi tehnoloogiaid edendavate seaduste vastuvõtmist ning karistuste karmistamist keskkonda kahjustavate mõjutuste eest.

Jabloko osutab, et «etteantud tähtaeg on möödunud, ent nendest seaduseelnõudest kuulda ei ole».

«Ent kuulda on siin ja seal alanud või ettevalmistatavatest keskkonnavaenulikest megaprojektidest. Ametnike toetatavad monopolid, kes vanasti krabasid laiali nafta-, gaasi-, söe- ja muid leiukohti, on nüüd asunud meie jõgede ja järvede kallale,» kinnitab Jabloko.

«Ebaseaduslikult ehitatakse Bogutšanski hüdroelektrijaama (hävitab Angarad), kavandatakse Evengi hüdroelektrijaama (hävitab märkimisväärse osa Ida-Siberist), kavandatakse Tšeboksar veehoidla veetaseme tõstmist (tihedalt asustatud riigi osas jääb vee alla tuhandeid hektareid viljakat maad ja kümneid asulaid). Valitsus kaalub küsimust Baikali taseme alandamisest - et kindlustada lisaelektrienergiaga alumiiniumimonopoliste,» märgib erakond.

«Linnad lämbuvad: autode heitgaasid röövivad rohkem elusid kui liiklusõnnetused, aga linnaparkidesse rajatakse kaubandus- ja lõbustuskeskusi. Veekogude kaldaid ehitatakse igal pool ja karistamatult täis.

Tööstusettevõtted reostavad keskkonda üha enam, töötades võimudega «ajutiselt kooskõlastatud» skeemide järgi, mis on ohtlikud elanikkonna ja looduse tervisele,» seisab avalduses.

Dokumendis märgitakse, et oma esimeses aastakõnes ei maininud riigipea kordagi keskkonnakaitse teemat, ehkki leidis aega paljude väikeste küsimuste jaoks, nagu näiteks õigus töötada õpetajana ka pedagoogilist haridust omamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles