Iraanis mõisteti ajakirjanik viieks aastaks vangi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yusef Azizi Bani Torof.
Yusef Azizi Bani Torof. Foto: ahwazstudies.org

Iraani apellatsioonikohus otsustas jätta jõusse ajakirjanikule määratud viieaastase vanglakaristuse.


58-aastane ajakirjanik Yusef Azizi Bani Torof mõisteti viieks aastaks vangi kirjutiste eest, mis väidetavalt kujutasid ohtu islamiriigi sisejulgeolekule, vahendas AFP.

Torofi advokaat Saleh Nikbakht lubas kohtu otsuse kaevata edasi konservatiivsete vaadetega ülemkohtuniku ajatolla Mahmoud Hashemi Shahroudi loodud kõrgemasse justiitskomisjoni.

Torof oli nii Iraagi ajakirjanike liidu ja kirjanike assotsiatsiooni liige. Viimast organisatsiooni islamivabariigi võimud aga ei tunnista.

Kolme aasta eest võttis Torof osa Ahvazi linnas toimunud etnilise vähemuse moodustanud araabia noorte meeleavaldustest, mis tõi kaasa tema vahistamise. Julgeolekuorganid hoidsid Torofi ilma kohtuotsuseta kinni ligi kaks aastat, kuigi islamivabariigi seadused seda ei luba.

Sel aastal mõistis ajakirjaniku süüdi riigirežiimi vastase propaganda levitamise ja riigi julgeolekut ohustanud kirjutiste eest.

Meedia vabaduse eest võitlev organisatsioon Piirideta Ajakirjanikud (Reporters Without Borders) on samuti nõudnud Torofi vabastamist.

Iraani ajakirjanduse järelevalvenõukogu ja kohtud on alates 2000. aastast sulgenud sadakond väljaannet, mida on nimetatud «lääne etturiteks». Väljaandeid on süüdistatud ka Iraani religioosse riigikorralduse õõnestamises.5

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles