Hollandi riik kaotas kohtus Srebrenica massimõrva protsessi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Srebrenica massihauast leitud pealuu.
Srebrenica massihauast leitud pealuu. Foto: SCANPIX

Hollandi apellatsioonikohus leidis, et Hollandi riik vastutab 1995. aastal Bosnia sõja ajal Srebrenicas tapetud moslemite tapmise eest.

Ohvrite lähedaste kaebust arutanud Haagi kohtu otsuse kohaselt jätsid ÜRO hollandlastest rahuvalvajad Srebrenicas kaitseta nende sugulased.

Dutchnews.nl teatel tapsid Bosnia serblaste sõdurid Ratko Mladići juhtimisel Hollandi rahuvalvepataljoni Dutchbat juures elektrikuna töötanud Rizo Mustafići ja tõlgi Hasan Nuhanovići isa ja venna, vahendas BBC.

Kaitsjate sõnul saatsid Hollandi rahuvalvajad Mustafici baasist minema, kui linna saabusid serblaste väeüksused. Mehe surnukeha pole tänaseni leitud. Nuhanovićil lubati  küll baasi jääda, kuid tema sugulastel kästi lahkuda.

2008. aastal oli ÜRO kõrgeim Rahvusvaheline Kohus (ICJ) lükanud tagasi Bosnia moslemite esitatud hagi, mille kohaselt jätsid Hollandi rahuvalvajad Srebrenicas tsiviilisikud kaitseta. Kohtunikud leidsid, et Hollandi rahusõduritest koosnenud pataljon tegutses ÜRO egiidi all, mistõttu ei kanna Holland toimunu eest vastutust.

1995. aastal vallutasid Bosnia serblaste väeüksused Srebrenica, mida valvas 450 Hollandi rahuvalvajat ning mõrvasid 8000 moslemi meest ja noorukit.

1999. aastal tunnistas toonane ÜRO peasekretär Kofi Annan, et Srebrenicas tehti arvestavaid vigu, kuid Hollandi sõjauuringute instituut leidis 2002. aastal, et Hollandi rahuvalvajad polnud toimunus süüdi, sest nad olid vähemuses ja halvasti varustatud ning neile oli antud käsk kaitsta vaid iseend. Siiski pani uuring osa süüd juhtunus Hollandi valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles