Abhaasia jätkab Genfi diskusioonidel osalemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässulise vabariigi Abhaasia riigipea Sergei Bagapš.
Mässulise vabariigi Abhaasia riigipea Sergei Bagapš. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusiast lahku löönud Abhaasia kavatseb osa võtta Genfi diskussioonide järgmisest voorust, mis toimub 17.-18. detsembrini, teatas separatistliku piirkonna välisminister Sergei Šamba.


«Vaatamata kõigile spekulatsioonidele osaleb Abhaasia esindus neil rahvusvahelistel diskussioonidel võrdõigusliku osapoolena ning seda võib kahtlemata tunnistada järjekordseks võiduks,» ütles Šamba laupäeval Interfaxile.

Tema sõnul on Genfi foorum «Suhhumile oluline koht oma seisukohtade teatavaks tegemiseks ja Abhaasia iseseisvumisõiguse põhjendamiseks».

«Gruusia taotleb Euroopa Liidu vaatlejate mandaadi laiendamist Abhaasia ja Lõuna-Osseetia territooriumile,» tõdes minister. Tema sõnul muudab Genfi protsessi keeruliseks see, et mitte ainult Gruusia, vaid ka Euroopa Liit käsitleb Abhaasiat seniajani Gruusia osana.

«Ent meil on sootuks vastupidine seisukoht. Me oleme nüüd iseseisev, tunnustatud riik, rahvusvahelise õiguse subjekt ning seega on mis tahes pretensioonid meie territooriumile täiesti alusetud,» ütles Šamba.

«Kui tulevad ettepanekud, mis aitaksid pingeid lõdvendada, siis oleme valmis neid läbi vaatama, kuid praegu ei näe me mingeid ettepanekuid, mis võiksid piirkonnas reaalselt julgeolekut tagada,» ütles separatistliku võimu esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles