Briti tuumakatsetuse ohvrid pöördusid ülemkohtusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaseen.
Tuumaseen. Foto: SCANPIX.

Teise maailmasõja järel Briti sõjaväes teeninud sõdurid pöördusid Suurbritannia ülemkohtusse, et saada tuumakatsetuste tagajärjel haigestunud sõduritele kompensatsiooni.

Enam kui tuhat endist sõjaväelast väidavad, et said 1952-1958 toimunud tuumakatsetuste tagajärjel kiiritada ning see on põhjustanud neil ja nende järglastel mitmesuguseid terviseprobleeme. Läbielamist eest nõuavad veteranid nüüd riigilt miljonitesse ulatuvat kompensatsiooni, vahendas BBC.

Madalama kohtu otsuse kohaselt toimusid tuumakatsetused aga liiga kaua aega tagasi, et endistele teenistujatele nüüd kompensatsiooni maksta. Sama on väitnud ka Briti kaitseministeerium.

Suurbritannia oli Ameerika Ühendriikide ja NSV Liidu järel kolmas riik, mis suutis oma jõududega töötada välja tuumarelva.

Esimene õnnestunud tuumakatsetus viidi läbi Austraalia naabruses asuvas Monte Bello saarestikus 1952. aastal. Aasta hiljem viidi Austraalia territooriumil asuvas Victoria kõrbes läbi esimene tuumakatsetus maapinnal.

Seejärel hakati turvalisuse huvides otsima tuumakatsetusteks paremat kohta. Polügooniks sobiv paik leiti Austraalia lõunaosas Maralingas, kus asus aborigeenide asuala, millel põliselanike jaoks oli väga suur tähtsus.

Suurbritannia viis 50-60ndatel aastatel iseseisvalt läbi 45 tuumakatsetust, millest 21 toimus Austraalia territooriumil. Samuti viidi läbi hulgaliselt tuumakatsetusi koostöös Ühendriikidega, kellega tehakse siiani tihedat tuumaalast koostööd.

Paljud teenistujad, kes sündmusi pealt vaatasid, väitsid hiljem, et neile ei antud mingeid kaitsevahendeid, mistõttu atmosfääri sattunud radioaktiivsus kahjustas nende tervist. Nende sõnul oli valitsus tuumakatsetustega kaasnevast terviseriskist teadlik ning kasutas neid inimkatsejänestena.

Ohvrid kannatavad sagedasti mitmesuguste kiiritushaiguste küüsis, nagu näiteks kilpnäärme vähk ja viljatus.

Maralinga piirkonna elanikud haigestusid samuti sagedasti vähki ja veresoonkonnahaigustesse, mille põhjuseks arvatakse olevat piirkonnas aset leidnud tuumakatsetused.

1994. aastal maksis Austraalia valitsus Maralinga piirkonnas elanud inimestele kompensatsiooni, mis ulatus 13,5 miljoni dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles