Medvedev soojendas külma sõja aegsete liitlastega suhteid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev ja Raul Castro.
Dmitri Medvedev ja Raul Castro. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev jõudis oma Ladina-Ameerika ringreisi käigus eile Kuubasse, et sõlmida sealse vasakpoolse valitsusega majanduslepinguid.


Havannasse saabus Vene president Venezuelast, kus ta sõlmis Ühendriikide-vaenuliku riigipea Hugo Cháveziga tuumakoostööalase lepingu, vahendas BBC News.

Riipead leppisid kokku ka ühises gaasitarneprojektis ning Vene naftagigant Gazprom sõlmis Venezuela riikliku naftakompaniiga Petroleos de Venezuela lepingu Orinoco gaasijuhtme väljaehitamiseks.

Varem oli Medvedev teinud vahepeatuse aga Brasiilias, kus ta kohtus president Luiz Inácio Lula da Silvaga, kellega arutas kaubandussidemete tugevdamist.

Moskva naftafirmad näevad ka Kuubas majanduslikku potentsiaali, samuti on riigid arutatud sõjalise koostöö võimalusi, et anda vastulöök USA kavandatavale raketikaitsekilbile, mis Kuuba ja Venemaa hinnangul kujutab endast ohtu globaalsele julgeolekule.

Medvedevi ja Castro kõnelustel arutasid riigipead muuhulgas ka ülemaailmse finantskriisi ja majanduslangusega kaasnevaid probleeme.

«Meil on süstemaatiline dialoog. Meie suhted on olnud üldjoontes head, kuid viimase kuue kuu jooksul on need muutunud eriti tihedaks,» ütles Medvedev pärast kohtumist oma Kuuba kolleegiga. Hiljem asetas Vene riigipea Kuuba rahvuskangelase José Marti monumendile lilli ja külastas Vene õigeusukiriku katedraali Havannas, vahendas Reuters.

Samal ajal Medvedevi visiidiga saabusid Venezuelas asuvasse La Guaira sadamasse ka mitu Vene sõjalaeva, mille hulka kuuluvad muu hulgas ka tuumaristleja Pjotr Veliki ja hävitaja Admiral Tšabanenko, mis ühinevad Venezueala sõjalaevadega 1. detsembril algavateks ühismanöövriteks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles