Koolera on Zimbabwes nõudnud 389 inimelu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO teatel on Aafrika lõunaosas asuvas Zimbabwes surnud koolerasse ligi 400 inimest, kuid nakkushaigus ähvardab levida ka naaberriikidesse.


Maailmaorganisatsiooni humanitaarasjade koordinatsiooni büroo (OCHA) andmetel on Zimbabwes registreeritud ligi 10 000 koolerajuhtumit, kuid ohtlik nakkushaigus pole seni veel Botswanasse ja Lõuna-Aafrika Vabariiki jõudnud, vahendas AFP.

OCHA hoitatas, et epideemia peatamiseks on vaja võtta kasutusele erimeetmed ning piirkonnas asuvad riigid peavad omavahel ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooniga (WHO) tegema suuremat koostööd.

OCHA pressiesindaja Elisabeth Byrsi sõnul on Zimbabwe tuntakse riigis eelkõige puudust puhtast joogiveest, sest nigelad sanitaarolud ja reostunud vesi soodustavad haiguse levikut.

Maailmaorganisatasiooni allasutused on lubanud toimetada kriisipiirkonda arstimeid, puhast joogivett ja hügieenitarbeid.

ÜRO Lastefondi (UNICEF) esindaja Veronique Taveau sõnul on Zimbabwe koorelapuhang eriline seetõttu, et tavaliselt levib nakkushaigus eelkõige maapiirkondades, kuid sel korral on raskemini kannatada saanud just tihedamalt asustatud linnade elanikkond, mis muudab haiguse vastu võitlemise keerulisemaks.

Olukorra teeb keerulisemaks ka asjaolu, et Zimbabwes algab peagi vihmaperiood, mis omakorda soodustab haiguse levikut.

Koolera on ohtlik soolte nakkushaigus, mis põhjustab inimestel vedeliku ja soola kaotust, tuues endaga kaasa lihaskrampe ja põhjustades mõningatel juhtudel surma. Koolera peamised haigusnähud on kõhulahtisus, üldine nõrkustunne ja oksendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles