Castro lubab Obamaga suhelda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castrot kujutav illustratsioon portaalis Cubadebate.
Fidel Castrot kujutav illustratsioon portaalis Cubadebate. Foto: cubadebate.cu

Kuuba pikaaegne liider ja kommunistliku saareriigi ideoloogiline juht Fidel Castro ütles, et tema maa on valmis uueks USA presidendiks valitud Barack Obamaga rääkima, kui viimane loobub vanast «piitsa ja prääniku» lähenemisest ning austab Kuuba suveräänsust.

 

«Obamaga võib rääkida kus iganes ta tahab, sest me ei ole vägivalla ega sõja kuulutajad,» teatas vana revolutsionäär veebilehel Cubadebate avaldatud artiklis «Purjetades vastuvoolu», vahendas AFP.

«Kuid talle tuleb selgeks teha, et piitsa ja prääniku teooriat meie maal ei saa rakendada,» lisas ta. «Impeerium» (ehk Ühendriigid) peab teadma, et meie kodumaa võib muuta tuhaks, aga kuuba rahva suveräänsete õiguste üle läbi ei räägita.»

Fidel Castro taandus riigi juhtimisest pärast peaaegu poole sajandi pikkust valitsemisaega kahe aasta eest suvel, kui teda tabasid tõsised tervisehäired, mis viisid ta kinnitamata andmetel surmasuhu. Tänavu veebruaris võttis võimu ka formaalselt üle tema noorem vend Raúl, kuid vana juht jätkab oma arvamuse avaldamist ajalehtedes ja veebis.

USA tänavuse presidendikampaania ajal kinnitas uueks riigipeaks valitud mustanahaline demokraat Barack Obama korduvalt, et ta on valmis pidama läbirääkimisi ka Kuuba liidritega, hoolimata aastakümneid kestnud embargost kommunistliku saare vastu, mis peagi ametist lahkuva George W. Bushi administratsiooni ajal on püsinud jäigana.

Raúl Castro kinnitas hiljutises intervjuus USA näitlejale Sean Pennile samuti, et ta on valmis kohtuma Obamaga mõnes «neutraalses kohas… ja alustama probleemide lahendamist».

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles