Trump: NATO ülesehitus võib käivitada suure relvakonflikti (32)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / Sc

NATO ülesehitus võib käivitada suure relvakonflikti, sõnas USA president Donald Trump teleintervjuus, mida vahendas veebikülg Euractiv täna.

USA telekanali Fox News saatejuht Tucker Carlson küsis eile eetrisse läinud intervjuus Euroopa ringreisi lõpetanud Ameerika Ühendriikide presidendilt: «Miks peaks minu poeg minema näiteks Montenegrosse, et seda rünnaku eest kaitsta?»

«Ma tean, millest sa räägid, ma olen sama küsimust küsinud. Montenegro on tilluke riik väga tugeva rahvaga. Nad on väga agressiivne rahvas, nad võivad agressiivseks minna ja palju õnne, sa oled nüüd Kolmandas maailmasõjas. Kuid nii NATO üles ehitati,» vastas USA president, kes osales eelmisel nädalal NATO tippkohtumisel Brüsselis.  

NATO kollektiivkaitse klausli artikkel 5 näeb ette, et allianss tuleb liikmesriigi ründamise korral selle kaitsele.

Trump kordas Fox Newsile antud intervjuus, et liikmesriigid peavad rohkem NATO-sse panustama. «See ei ole uus fakt. See on midagi, mida inimesed on juba pikka aega teadnud,» lausus ta.

Montenegrost sai NATO 29. liikmesriik 2017. aasta juunis, hoolimata Venemaa vastuseisust.

Euractiv võrdles Trumpi teisipäevaseid sõnu Prantsusmaal enne Teist maailmasõda kasutatud poliitilise loosungiga «Milleks surra Danzigi eest?», millega vastustati sõda, kuid mis mõjus julgustusena üha agressiivsemaks muutunud Natsi-Saksamaale. 

Kommentaarid (32)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles