President Bush üllatas avalikkust lahkumisvisiidiga Iraaki

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi president Jalal Talabani (vasakul) koos USA riigipea George W. Bushiga täna Bagdadi lennuväljal.
Iraagi president Jalal Talabani (vasakul) koos USA riigipea George W. Bushiga täna Bagdadi lennuväljal. Foto: AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide president George W. Bush tegi täna Bagdadisse üllatusliku lahkumisvisiidi ja seda viis nädalat enne ameti üleandmist Barack Obamale.


Bush kohtus esmalt Iraagi presidendi Jalal Talabaniga, vahendas AFP.

Tegemist on USA presidendi neljanda Iraagi-külastusega pärast USA-juhitavate koalitsioonivägede sissetungi Iraaki 2003. aastal.

Valge Maja teatel peaks president kohtuma ka Iraagis viibivate Ühendriikide sõduritega.

Uudis Bushi visiidist oli meediale üllatus. Presidendi lennuk Air Force One maandus Bagdadis täna pärastlõunal kohaliku aja järgi, ümbritsetuna laiaulatuslikest turvaabinõudest.

Eelmisel korral käis ta Iraagis 2007. aasta septembris.

USA kaitseminister Robert Gates viibis Iraagis eile. Ta on ainus Bushi vabariikliku valitsuse liikmetest, kes jätkab ka demokraadist Obama juures.

Barack Obama on lubanud tuua kõik ameerika sõdurid Iraagist ära aasta jooksul pärast presidendikohale saamist, kui vaid USA kindralid sellega nõustuvad.

Viis aastat ja üheksa kuud kestnud sõjas on hukkunud üle 4200 USA sõduri. Sõjategevus on läinud Ühendriikidele maksma 576 miljardit dollarit.

Praegu viibib Iraagis 146 000 ameerika sõjaväelast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles