Lõuna-Aafrika Vabariik jättis dalai-laama viisata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti usujuhi (paremal) kutsus Lõuna-Aafrikasse tema kauaaegne sõber, apartheidivastase võitluse juht Desmond Tutu. Foto pärineb 1996. aastast.
Tiibeti usujuhi (paremal) kutsus Lõuna-Aafrikasse tema kauaaegne sõber, apartheidivastase võitluse juht Desmond Tutu. Foto pärineb 1996. aastast. Foto: SCANPIX

Dalai-laama jättis ära ülehomme algama pidanud visiidi Lõuna-Aafrika Vabariiki, sest Pretoria ei soostunud talle väljastama viisat.

Tiibeti usujuhi kutsus Lõuna-Aafrikasse tema kauaaegne sõber, apartheidivastase võitluse juht Desmond Tutu. Dalai-laama pidi andma loengu Tutu 80. sünnipäeva pidustuste raames, vahendas AFP.

Tiibeti eksiilvalitsuse teatel on viisa mitteandmise taga Pretoria kartus pahandada Hiinat. «Oleme väga pettunud, et suveräänne riik nagu Lõuna-Aafrika annab järele Hiina survele. See on väga kahetsusväärne,» ütles eksiilvalitsuse esindaja Thubten Samphel.

LAVi välisministeerium rõhutas, et dalai-laama viisaküsimuses jälgiti tavapäraseid protseduure ja mingit otsust tema viisataotluse osas ministeerium ei olnud vastu võtnud, enne kui vaimulik oma reisi ära otsustas jätta.

Samas ei andnud LAV juba 2009. aastal dalai-laamale viisat, tollal tunnistas riik, et otsuse taga oli soov Pekingile meele järele olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles