Erdoğan sõidab Saksamaale visiidile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Scanpix

Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan külastab rahvuslikele pingetele vaatamata septembri lõpus üle nelja aasta Berliini.

Tegemist on Erdoğani esimese visiidiga pärast võimuletulekut 2014. aastal, millest alates on ta järjekindlalt suurendanud kontrolli Türgi ühiskonnas. Erdoğan sai eelmisel kuul toimunud referendumiga oluliselt laiendatud võimu.

Türgi ja Saksamaa ametlike allikate kohaselt võetakse Erdoğani vastu riikliku auvalve ja banketiga.

Kahe riigi vahelised suhted läksid järsult halvemaks pärast 2016. aasta riigipöördekatset, mida Erdoğan kasutas oma võimu kindlustamiseks ja poliitiliste vastaste mahasurumiseks. Vahistamislaine käigus on kinni peetud ka mitmeid sakslasi.

Türgi süüdistab Saksamaad vaimulik Fethullah Güleni järgijate varjamises. Ankara süüdistab Güleni riigipöördekatse korraldamises. Lisaks ei salli Ankara, et Saksamaa lubab riigis tegutseda Türgis keelatud Kurdistani Töölisparteil.

Samas on Türgi Saksamaale oluline majanduspartner ning liiri kukkumine mõjutab ka Saksamaa majandust. Samuti on Türgi võtmetähtusega Euroopa Liitu suunduva rände kontrollimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles