Rwanda genotsiidi võtmeisik mõisteti eluks ajaks vangi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO tribunal mõistis Rwanda endise koloneli Théoneste Bagosora genotsiidis osalemise eest eluks ajaks vangi.


Tansaanias Arushas tegutsev Rwanda Rahvusvaheline Kriminaaltribunal (ICTR) tunnistas 67-aastase Bagosora ja veel kaks kõrget sõjaväelast Anatole Nsegiyumva ja Alloys Ntabakuze süüdi «genotsiidis, inimsustevastastes kuritegudes ja sõjakuritegudes», vahendas Reuters.

Bagosora kaitsja sõnul lubas mees kohtuotsuse edasi kaevata, teatas AFP.

Bagosorat, kes on sünnipärane hutu, peetakse vastutavaks sõjaväe ja hutudest koosnenud paramilitaarsete omakaitseüksuste Interahamwe toime pandud tapatöö eest, milles 1994. aastal hukkus umbes 800 000 tutsit ning mõõdukate vaadetega hutut.

Bagosora juhtis tollal kaitseministeeriumi, mis haaras võimu pärast seda, kui Rwanda hutust president Juvénal Habyarima hukkus pärast seda, kui tema lennuk alla tulistati. Seda intsidenti peetakse muuhulgas üheks põhjuseks, mis viis Kesk-Aafrika riigi kahe põhirahvuse hutude ja tutside vahelise konfliktini.

Kanada kindral Romeo Dallaire, kes juhtis genotsiidi ajal maailmaorganisatsiooni rahuvalvajate rühma, kirjeldas Bagosorat kui genotsiidi ühte keskset kuju.

Bagosora tabati 1996. aastal Kamerunis, kuhu ta oli pärast genotsiidi lõppemist põgenenud. Esimest korda astus ta Rwanda tribunali ette 1997. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles