Lukjanov: USA uued sanktsioonid on Vene majanduse õõnestamiseks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fjodor Lukjanov.
Fjodor Lukjanov. Foto: Anton Denisov / RIA Novosti/Scanpix

Nõndanimetatud Skripalide asjaga seoses Venemaale kehtestatud uued sanktsioonid on mõeldud majanduse põhjalaskmiseks, ütles Vene välis- ja kaitsepoliitika Nõukogu presiidiumi esimees Fjodor Lukjanov.

Tema sõnul on tegemist ultimaatumiga, mis meenutab Iraagi stsenaariumi.

«Kõige järgi otsustades loodab administratsioon sanktsioone kolmekuuse viivitusega kehtestades sellega põhja lasta Vene majandust - selgelt ebameeldivate ootuste mõju on justkui Damoklese mõõgal alati tugevam, kui kohesel tegutsemisel, millega turud ja majandus kohanevad kiiresti,» ütles Lukjanov.

Mõttekoja juhi arvates toob asjaolude kooslus, millesse kuuluvad ultimatiivne nõue lasta ligi inspektorid ja sõnastus massihävitusrelva kasutamine, paralleelina meelde Iraagi.

«Et nõudmine on vormistatud ultimaatumina, on tagatud, et Venemaa seda ei täida. Ultimaatumist loobuda USA aga ei saa. Seetõttu on keerlema pandud arenguspiraal selgelt ohtlik,» märkis Lukjanov.

Ta lausus, et valides sanktsioonide ajendiks Salisbury juhtumi, püüab USA administratsioon asendada tema jaoks ebameeldivat põhjust - valimistesse sekkumist, mida korrutab kongress - enda seisukohalt neutraalsema ja tema jaoks soodsamaga.

Lukjanovi sõnutsi arenevad Putini ja Trumpi kohtumise tulemused sama stsenaariumi kohaselt kui aasta tagasi - mida edukam näib jutuajaine, seda veenvamat alibit vajab Valge Maja, et tõestada kiindumuse puudumist Venemaa vastu.

«Mullu kehtestati suur sanktsioonipakett CAATSA, mis piiras järsult USA ja Venemaa vahel võimalikku. Tänavu tuli ähvardus viia Venemaa üldse üle paariariikide kategooriasse,» jätkas ta, «Kongressis kõlavad üleskutsed kuulutada Venemaa terrorismi sponsoriks muudab võimatuks pea kõik peale surve ja isolatsiooni.»

USA kehtestas eile Venemaale järjekordsed sanktsioonid, seekord seoses närvimürgi kasutamisega Suurbritannias ehk nõndanimetatud Skripalide juhtumiga.

«Venemaa valitsus on kasutanud keemia- ja bioloogilisi relvi rikkudes rahvusvahelist seadust,» ütles USA välisministeeriumi eestkõneleja Heather Nauert. Nauerti täpsustuse kohaselt on tegemist vastusega närvimürgi Novitšok kasutamisele Suurbritannia kodaniku Sergei Skripali ja tema tütre Julia tapmiskatses.

Esialgu pole sanktsioonide üksikasju avaldatud.

Meetmed võivad USA meedia andmetel järgneda 90 päeva jooksul,  kui Venemaa ei anna selle aja jooksul lubadust lõpetada keemiarelva kasutamine. Ühtlasi peab Moskva lubama kontrolli keemiarelvade hävitamisele kindluse saamiseks. Vastasel korral võidakse peatada riikide vahel kogu kaubavahetus, katkestada kõik diplomaatilised suhted ja keelata Venemaa lennuettevõtete lennukitel Ühendriikides maanduda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles