Soome lahel uppus väike kalalaev

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine meri
Tormine meri Foto: Egert Kamenik

Soome lahel uppus Soome lipu all sõitnud väike kalalaev Florence, selle pardal olnud neljaliikmeline eestlastest koosnenud meeskond pääses eluga.

Ligi 30-meetrine Florence põrkas kokku Bahama lipu all sõitnud kaubalaevaga ja vajus põhja umbes minuti jooksul, vahendas YLE.

Eesti Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) andmetel juhtus õnnetus 13 meremiili (24 kilomeetrit) Aegnast põhja suunas.

Pääste- ja koordinatsioonikeskus JRCC Tallinn sai kel 5.20 automaatse häireteate Florence’i raadiopoilt, mida Eesti piirivalve asus kontrollima koostöös Soome kolleegidega.

JRCC Tallinn võttis ühendust teiste antud piirkonnas sõitnud alustega, kuid nähtavust piiras äärmiselt tihe udu ning keegi Florence’it ega selle meeskonda ei märganud.

Ka raadio teel ei õnnestunud kellelgi kalalaeva Eesti kodanikest meeskonnaliikmetega kontakti saada, kinnitas PPA esindaja.

Kella 6.30 ajal saadeti kadunud alust otsima PPA lennusalga helikopter ning Turust asus teele Soome piirivalvekaater. Appi tuli ka samas piirkonnas olnud Leedu kaubalaev Kaunas.

Kella kaheksa ajal liitus päästeoperatsiooniga PPA kaater Merelõvi.

Tunde väldanud otsingute käigus leiti uppunud kalalaeva tükke ning kella üheksa ajal märkas kaubalaev Kaunas lõpuks ka päästeparve nelja meeskonnaliikmega, kes kõik olid elus ja terved.

Päästeparv meeskonnaga oli paari meremiili kaugusel kohast, kust oli tulnud esimene raadiopoi häireteade.

Merehädalised võttis pardale Soome piirivalvekaater, mis omakorda andis mehed üle PPA kaatrile Merelõvi, mis toimetas nad Tallinnasse.

Kella 11 ajal jõudis Merelõvi koos merehädalistega piirivalvesadamasse, kus mehed anti juba üle kiirabile, kes toimetas nad tervisekontrolli.

Kaubalaev jätkas teekonda, kuid nüüdseks on see suunatud Hanko juurde. «Uurime selle rolli õnnetuses,» selgitas merepäästeülem Ossi Pylväläinen YLE uudistele.

«Oli õnn, et meeskond tegi õnnetuse hetkel tööd ja keegi ei maganud. Mehed olid tekil ja valmis laevalt lahkuma,» rääkis Pylväläinen.

Laevaõnnetus keskkonnale oletatavasti suurt ohtu kaasa ei too.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles