Poola president vetostas valitsuse kava muuta europarlamendi valimiste korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda kõnelemas täna presidendipalees Varssavis.
Poola president Andrzej Duda kõnelemas täna presidendipalees Varssavis. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Poola president Andrzej Duda vetostas täna Euroopa Parlamendi valimisreeglite reformi, mille algatas võimupartei Õigus ja Õiglus (PiS) ja mis oleks sisuliselt hoidnud Poola väikeparteid eemal europarlamendi saadiku kohtadest.

«Keeldun seda allkirjastamast... Muudatuste tõttu oleks jäänud suur osa elanikkonnast esinduseta Euroopa Parlamendis,» lausus Duda televisioonis.

President ütles, et reform piiranuks pääsu europarlamenti, kahandanuks poolakate huvi valima minna ja sundinuks väikeparteid koalitsioone moodustama.

Konservatiivse valitsuspartei PiSi algatatud eelnõu võeti juulis parlamendis vastu ja selle jõustumiseks oli vaja veel vaid presidendi allkirja.

Alates 2015. aastast võimul olev PiS väidab, et reform lihtsustab kehtivat keerulist valimissüsteemi ja suurendab hõredama asustusega piirkondade esindatust.

Opositsioon süüdistas aga võimuerakonda katses suurendada oma esindajate arvu europarlamendis.

Poolas valitakse Euroopa Parlamendi saadikuid otsevalimistel.

Senati ekspertide sõnul vajanuks parteid pärast vastuolulise reformi jõustumist saadiku europarlamenti saamiseks 16,5 protsenti häältest. Praegu on Euroopa seaduste alusel valimiskünnis viis protsenti.

Uue künnise 16,5 protsenti suudaks kindlasti ületada vaid kaks erakonda: PiS ja opositsiooniline Kodanikeplatvorm (PO).

Viimaste arvamusküsitluste põhjal peaks PiS saama 2019. aasta mais peetavatel europarlamendi valimistel 40 protsenti häältest, PO saaks 26 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles