Paavst: homoseksuaalseid lapsi ei tohi perekonnast välja heita (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus pressikonverentsil.
Paavst Franciscus pressikonverentsil. Foto: GREGORIO BORGIA / AFP / Scanpix

Paavst Franciscus soovitas tagasiteel Iirimaalt Vatikani lennukis korraldatud pressikonverentsil, et vanemad otsiksid homoseksuaalseid kalduvusi ilmutavatele lastele psühhiaatrilist abi, kui see võib lapse jaoks hea olla.

Vastuseks küsimusele, mida peaksid tegema lapsevanemad, kes märkavad oma lastel homoseksuaalseid kalduvusi, soovitas paavst lastega rääkida ja neile enda väljendamiseks ruumi anda.

Paavsti sõnul tuleb arvesse võtta ka lapse vanust. «Kui need kalduvused ilmnevad lapsepõlves, saab palju ära teha psühhiaatria abil. Kui see ilmneb pärast 20. eluaastat, on see midagi muud,» ütles kirikupea.

Fransciscuse sõnul on maailmas alati olnud homoseksuaale või inimesi, kellel on homoseksuaalseid kalduvusi. «Alati. Sotsioloogid ütlevad, kui see vastab tõele, et epohhiliste muutuste aegadel mõne sotsiaalsed ja eetilised fenomeneid suurenevad, üks neist on [homoseksuaalsus].»

«See on mõne sotsioloogi arvamus. Sinu küsimus on selge: mida ma ütleksin isale, kes näeb, et tema tütrel või pojal on selline tendents? Ma paluksin esialgu palvetada, mitte hukka mõista, rääkida, saada aru, teha nende jaoks ruumi. Laske neil ise ennast väljendada,» selgitas paavst oma positsiooni.

«Aga ma ei ütleks kunagi, et vaikus on abinõu. Homoseksuaalsete kalduvustega poja või tütre eiramine on emaduse või isaduse puudus. Sa oled minu poeg või tütar nii, nagu sa oled, ma olen su isa, ema, räägime... ärge heitke neid perekonnast välja,» andist Franciscus juhiseid lapsevanematele.

Paavsti seisukoha järgi on homoseksuaalsed teod patused, aga homoseksuaalne orientatsioon mitte.

«On üks asi omada homoseksuaalseid kalduvusi või läbi teha soomuutus,» on paavst varasemalt öelnud. «Aga on teine asi seda õpetada koolides.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles