Brasiilia valimiskohus ei luba Lulal presidendiks kandideerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiz Inácio Lula da Silva.
Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: Fernando Bizerra / EPA / Scanpix

Brasiilia kõrgeima valimiskohtu enamus hääletas reedel vangistatud ekspresidendi Luiz Inácio Lula da Silva kandideerimise vastu oktoobrikuistel presidendivalimistel.

Arvamusuuringutes on 72-aastane Lula juhtimas, kuid ta on olnud alates aprillist altkäemaksu vastuvõtmise eest vangis ja seetõttu oli tema kandideerimisõigus kuid kahtluse all.

Kõrgeim valimiskohus purustas reedel pärast mitmetunnist arutelu Lula lootused. Kohtunikud hääletasid tema kandideerimisõiguse vastu tulemusega 6-1.

Ekspresidendi Töölispartei tõotas kohtuotsusest teada saades jätkata «kõigi vahenditega võitlust», et kindlustada vasakpoolsete populaarseima poliitiku valimistel osalemine.

«Me esitame kohtutele kõik apellatsioonid, et tunnustataks Lulale seaduse ja Brasiilia poolt allkirjastatud rahvusvaheliste lepetega antud õigusi,» ütles Töölispartei avalduses.

«Me kaitseme Lulat tänavatel, rahvaga, sest ta on lootuse kandidaat».

Valimiskohtu otsus on vastuolus ÜRO inimõiguskomitee seisukohaga, et vangis viibivat ekspresidenti ei tohi kandidaadina diskvalifitseerida, sest tema apellatsiooni menetletakse.

Lula asus 7. aprillil kandma 12-aastast vanglakaristust, mis talle mõisteti väidetava korteri vastuvõtmise eest suurelt ehitusfirmalt, mis soovis lepinguid riigi kontrolli all oleva naftafirmaga Petrobras.

Lula sõnul lavastati ta süüdi, et takistada teda osalemast oktoobrikuistel presidendivalimistel, mille selge soosik ta vangistamisest hoolimata praegu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles