Suurbritannia liitlased toetavad Londoni järeldusi Novitšoki-rünnakus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti eriteenistuste töötajad Salisbury keemiarünnaku paigas.
Briti eriteenistuste töötajad Salisbury keemiarünnaku paigas. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Suurbritannia, USA, Prantsuse, Saksa ja Kanada liidrid väljendasid neljapäeval veendumust, et Vene topeltagenti Sergei Skripali närvimürgiga rünnanud isikud olid Vene sõjaväeluure GRU teenistuses.

Viie liidri sõnul on nad kindlad, et katse tappa Skripal Suurbritannias oli «peaaegu kindlasti heaks kiidetud (Vene) valitsuse kõrgel tasandil».

Liidrid soovitasid Moskval edastada Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonile (OPCW) kõik andmed närvimürgi Novitšok programmi kohta.

Nad lubasid ka astuda samme, et kindlustada oma ühiskonda «pahatahtliku riigi tegevuse vastu» ja takistada välisluurevõrkude vaenulikku tegutsemist.

«Meie, Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendriikide, Kanada ja Ühendkuningriigi liidrid kordame protesti Novitšokina tuntud keemiarelva kasutamise vastu 4. märtsil Salisburys,» seisis avalduses.

Samas tervitati juurdluse edusamme ning venelastest kahtlusalustele Aleksandr Petrovile ja Ruslan Boširovile tapmissüüdistuse esitamist.

Avalduses viidati ka OPCW avastusele, et täpselt samasse närvimürki suri 8. juulil ka Dawn Sturgess. Saatusliku lõhnaõlipudeli Novitšokiga korjas Inglismaal Salisbury lähedal Amesburys üles tema partner Charlie Rowley.

Downing Streeti pressiesindaja ütles, et peaminister Theresa May rääkis närvimürgirünnakust teisipäeval USA presidendi Donald Trumpi, kolmapäeval Kanada peaministri Justin Trudeau ning neljapäeval Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ja Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles