Merkel mõistis vägivalla ja vihaõhutamise hukka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel kinnitas täna parlamendile, et suhtub väga tõsiselt sakslaste muresse migrantide kuritegude pärast, kuid mõistis hukka hiljutised vihkamist õhutavad meeleavaldused, sest vihkamist, natsipoliitika toetamist ega vägivalda ei õigusta reaktsioonina miski.

Saksa mehe tapmine, milles kahtlustatakse iraaklast või süürlast, vallandas Ida-Saksamaal Chemnitzis mitmepäevased rändevastased protestid, mis ajuti muutusid vägivaldseks.

Tapmisele järgnenud päeval tuli tänavatele 6000 inimest, näha oli natsitervitusi ja maskides mehi, kes lõhkusid koššerrestorane, karjudes seejuures «juudi siga, käi välja Saksamaalt».

Tänavatel rünnati väidetavalt võõrapärase välimusega inimesi ja mõni neist sai vigastada.

Parempoolsete meeleavaldused Chemnitzi linnas.
Parempoolsete meeleavaldused Chemnitzi linnas. Foto: EPA / Scanpix

Merkel kinnitas rahvaesindajatele, et valitsus on teadlik kohustusest suhtuda üldsuse muredesse tõsiselt ning töötab probleemi lahendamise nimel.

«Meile teevad eriti muret tõsised kuriteod, mille kordasaatjateks on väidetavalt asüülitaotlejad,» ütles liidukantsler. «See vapustab meid, niisuguseid kuritegusid tuleb uurida ning süüdlased tuleb kohtu ette viia ja kogu seaduse karmusega karistada.»

Aga kõik see ei õigusta vägivaldseid meeleavaldusi, mis järgnesid Chemnitzi tapmisele, sõnas valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles