Lvivi oblast keelas Vene «kultuurinähtused» (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lvivis ei lubata enam venekeelseid raamatuid lugeda.
Lvivis ei lubata enam venekeelseid raamatuid lugeda. Foto: Mykola Tys / AP / Scanpix

Vene poliitikud asusid kritiseerima Ukrainas Lvivis vastu võetud otsust keelata avalikus ruumis Vene «kultuurinähtused».

Ukraina Lvivi oblasti seadusandlik kogu otsustas täna keelustada piirkonnas kõik venekeelsed raamatud, filmid ja laulud.

Ukraina lääneosas asuvas Lvivi oblastis kehtestatakse moratoorium venekeelse materjali avalikule edastamisele, kuni Venemaa viib kõik oma sõdurid Ukrainast ära. Pole selge, kuidas kavatsetakse keeldu jõustama hakata.

Vene riigiduuma aseesimees ja natsionalistliku erakonna Rodina juht Aleksei Žuravlev nimetas seaduse toetajaid metslasteks ja russofoobideks.

«Varsti hakkavad need reaktsionäärid rebima välja oma kaaskodanike keeli, kui otsustavad, et mõni neist on liiga venepärane,» kirjutas Žuravlev Twitteris.

Föderatsiooni välisasjade nõukogu liige Sergei Tsekov teatas aga, et uus seadus rikub rahvusvahelist õigust ja Ukraina põhiseadust.

Seadus võeti Lvivi oblastis vastu napi häälteenamusega. Regiooninõukogu ei täpsustanud, mida Vene «kultuurinähtuste» all silmas peetakse. Seadusega utsitati ka riigi teiste piirkondade võime sama eeskuju järgima.

Lviv on Lääne-Ukraina suurim linn. Kuigi suurem osa oblasti elanikkonnast on ukrainakeelne, on piirkonnas ka palju vene keele rääkijaid.

Venemaa ja Ukraina suhetes on keel olnud tundlik teema. Pärast Maidani ülestõusu 2014. aasta veebruaris keelas Ukraina parlament seaduse, millega lubatakse oblastites vene keelt teise riigikeelena kasutada. See omakorda vallandas meeleavaldused Venemaal.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles