Assange pidi Vene diplomaatide abil Venemaale põgenema (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange viibib 2012. aastast alates Ecuadori suursaatkonnas Londonis.
Julian Assange viibib 2012. aastast alates Ecuadori suursaatkonnas Londonis. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Vene diplomaadid pidasid eelmisel aastal kõnelusi Julian Assange'i lähikondlastega, et aidata mehel Suurbritanniast põgeneda.

Esialgse plaani kohaselt taheti Assange Ecuadori Suurbritannia saatkonnast diplomaatilist autot kasutades välja smugeldada ja Venemaale toimetada, kus teda ei ähvardaks Ameerika Ühendriikidele väljaandmine. Teise variandina kaaluti mehe saatmist Ecuadori, kirjutas Guardian.

Operatsioon pidi aset leidma 2017. aasta jõulude paiku, aga plaan hüljati selle liigse riskantsuse tõttu.

Vene ametnike soov Assange Venemaale toimetada viitab mehe seotusele Kremliga.

WikiLeaksi toimetaja on oluline figuur USAs toimuvas juurdluses, milles uuritakse Venemaa võimalikku sekkumist Ameerika Ühendriikide 2016. aasta presidendivalimistesse. Eriprokurör Robert Muelleri juurdlus paljastas, et WikiLeaks avalikustas üle 50 000 Vene spioonide varastatud dokumendi.

Väidetavalt saatsid häkkerid presidendikandidaat Hillary Clintonit häbistavad e-kirjad WikiLeaksile, aga nende üleandmise asjaolusid veel uuritakse. Assange on eitanud e-kirjade saamist Venemaalt.

Assange on redutanud Londoni Ecuadori saatkonnas aastast 2012, mil Rootsi esitas tema vastu süüdistused seksuaalkuriteos.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles