Türgil on väidetavalt salvestisi saudi ajakirjaniku tapmisest konsulaadis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia lipp ja turvakaamera Istanbuli konsulaadihoone kohal.
Saudi Araabia lipp ja turvakaamera Istanbuli konsulaadihoone kohal. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Türgi ametiisikud on USA kolleegidele rääkinud, et nende käsutuses on video- ja helisalvestisi, mis tõestavad saudi ajakirjaniku tapmist ja tema surnukehast vabanemist Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis.

Ametiisikute sõnul ilmneb salvestistest, et saudide julgeolekutöötajad võtsid USA elanikust ajakirjaniku Jamal Khashoggi kinni, kuulasid teda üle, piinasid ja tapsid ta, vahendab Washington Post. Pole selge, kas USA ametiisikud on väidetavaid salvestisi näinud.

Khashoggi läks konsulaati 4. oktoobril oma pulmadega seotud asju ajama ning sestsaadik ei ole teda nähtud.

Türgi ametnikud on juba mõnda öelnud end olevat kindlad, et saudid tapsid Khashoggi. Saudi võimud on need väited tagasi lükanud.

Kolmapäeval avaldas Türgi meedia turvakaamerate salvestised, millel on jäädvustatud väidetav saudide mõrvarühm, kes ajakirjaniku tapsid. Salvestised ise ei näita tegevust konsulaadis sees.

USA ja Türgi ametnikud on eraviisiliselt spekuleerinud, et «mõrvarühma» ülesanne võis olla ajakirjaniku röövimine ja Saudi Araabiasse tagasi toimetamine, mitte tema tapmine.

Saudi kroonprintsi Mohammad bin Salmaniga heades suhetes USA president Donald Trump on seni olnud ebalev juhtumile vastamises. Eilses intervjuus märkis Trump siiski, et ajakirjaniku kadumine on vastuvõetamatu ning asja osas tuleb alustada põhjalikku juurdlust.

Samas märkis ta, et üks peamisi mõjuvahendeid, relvamüügitehingute katkestamine Saudi Araabiaga, on laualt maas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles