Soome kaitseminister: jutud Euroopa sõjaväest on lennukas retoorika (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö ja tema Islandi ametivend Arnor Sigurjonsson.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö ja tema Islandi ametivend Arnor Sigurjonsson. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Soome kaitseministri Jussi Niinistö hinnangul ei ole Euroopa ühist sõjaväge tulemas ning Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni jutt on pigem lennukas retoorika.

«Mingit ühist Euroopa armeed ei hakata moodustama,» ütles Niinistö STT-le ja rõhutas, et Soomel on ka edaspidi oma kaitsejõud.

Euroopa sõjaväe loomise ideed on toetanud ka Saksa kantsler Angela Merkel, kuid Niinistö ei usu, et nad seda tegelikult sooviksid.

Merkel ütles eile Euroopa Parlamendis, et ühisarmee parandaks kaitsekoostööd, kuid tema sõnul peaks EL-i kaitsekoostöö NATO-t täiendama.

Macron rääkis ühisest sõjaväest eelmisel nädalal, kuid varem on idee toetuseks sõna võtnud ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

Prantsuse riigipea vihjas eelmisel nädalal sellele, et lisaks Hiinale ja Venemaale võivad Euroopale ohtu kujutada ka Ameerika Ühendriigid ja kutsus looma Euroopa ühiseid relvajõude, sest Euroopa ei saa tema sõnul enda kaitsmisel enam täielikult USA-le toetuda.

USA president Donald Trump peab Macroni ettepanekut solvavaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles