USA: Iraan on varjanud oma keemiarelvaprogrammi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseriietuses uurijad.
Kaitseriietuses uurijad. Foto: PHILIPP GUELLAND / AFP / SCANPIX

Ühendriikide esindaja Kenneth Ward ütles Haagis Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peakorteris, et Iraan ei ole teavitanud järelevalveorganisatsiooni oma keemiarelvaprogrammist, rikkudes sellega rahvusvahelisi leppeid.

«USA-l on olnud pikka aega mure, et Iraanil on keemiarelvaprogramm, millest ta pole OPCW-d teavitanud,» ütles suursaadik Ward organisatsiooni kohtumisel. «USA on ka mures, et Iraan püüab hankida ründeotstarbelisi kesknärvisüsteemi mõjutavaid kemikaale.»

Iraan ei teavitanud tema sõnul OPCW-d 1980. aastatel Liibüasse saadetud kemikaalidega täidetud mürskudest, hoolimata OPCW nõudmisest nende päritolu tuvastada. Mürsud avastati pärast Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi tapmist 2011. aastal, sõnas Ward. 

«Need olid ilmselgelt Iraani päritolu farsikeelse teksti tõttu kastidel, kus suurtükimürske hoiti,» ütles Ühendriikide diplomaat.

Iraan pole teavitanud OPCW-d ka keemiarelvade täitmise võimekusest, hoolimata mürgiste mürskude ja pommide leidmisest Liibüas ja Iraagis, lisas ta. 

Samuti pole Teheran Wardi sõnul informeerinud rahvusvahelist organisatsiooni massirahutuste ohjeldamiseks mõeldud ainetest, hoolimata nende esitlemisest kaitsetööstusmessidel. 

Iraan ja selle liitlane Venemaa lubavad Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsusel keemiarelvi kasutada, edendades samal ajal enda keemiarelvaprogramme, lisas USA diplomaat. 

Liikmesriigid otsustasid juunis esmakordselt anda OPCW-le voli keemiarünnakute süüdlasele osutada. Seni piirdusid organisatsiooni volitused keemiarelvade kasutamise kinnitamisega, kuid sel ei olnud õigust öelda, kes seda tegi.

Teisipäeval hääletasid OPCW liikmed maha Venemaa ja Hiina ettepaneku luua ekspertrühm, et hinnata niiöelda osutava mehhanismi loomise legaalsust. Kohtumisel kiideti heaks ka uue mehhanismi eelarvekava.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles