Colombias tapeti ööpäevaga kaks põlisrahvaste liidrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xavantesi indiaanlaste tants
Xavantesi indiaanlaste tants Foto: Paulo Whitaker / Reuters

Colombias tapeti ööpäeva jooksul kaks põlisrahvaste liidrit, teatasid võimuesindajad.

Huellase 28-aastane hõimuliider Edwin Dagua lasti maha reedel Caloto reservaadis.

«Ta oli väga mõjukas juht, kes kaitses meie kogukondi, kes nõudis austust relvastatud jõukudelt, kes tegutsesid meie territooriumil,» ütles hõimuallikas.

Mõned tunnid varem mõrvati lähedalasuvas piirkonnas veel teinegi pärismaalaste hõimuliider, kuid mehe tapmisega seotud asjaolud on veel ebaselged.

Laupäeva varahommikul rünnati ka Awa hõimupiirkonna kuberneri Lidia Gomezi, kuid naine pääses vigastusteta.

ÜRO raportöör kutsus sel nädalal Colombia valitsust rakendama meetmeid inimõigusaktivistide kaitseks, sest pärast endiste FARC-i sissidega rahuleppe allkirjastamist on mitu neist tapetud.

Inimõiguskaitsjate olukorda jälgiv raportöör Michel Forst ütles, et relvarühmitused on täitnud võimutühiku, mis tekkis pärast seda, kui rühmituse Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) võitlejad 2016. aasta novembri rahuleppega relvad loovutasid.

Relvarühmitused, mis on segu poliitilistest teisitimõtlejatest, narkoärikatest, organiseeritud kuritegelikest rühmitustest ja omakaitseüksuste liikmetest, on kujunenud inimõiguskaitsjate peamisteks ründajateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles