Aktivistid süüdistavad Mehhikot inimsusvastastes kuritegudes

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko advokaat Netzai Sandoval reedel Haagis Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ees.
Mehhiko advokaat Netzai Sandoval reedel Haagis Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ees. Foto: SCANPIX

Mehhiko valitsus nimetas absurdseks eelmisel nädalal Rahvusvahelise Kriminaalkohtule (ICC) esitatud süüdistust, et võimud on narkoärikate vastu võitlemisel pannud toime inimsusvastaseid kuritegusid.

Mehhiko valitsuse kinnitusel kannavad kõik võimude aktsioonid narkoäri ja organiseeritud kuritegude vastu ühist eesmärki peatada kuritegelikud organisatsioonid. President Felipe Calderón kaalub aktivistide andmist kohtu ette, sest peab nende süüdistust laimuks.

23 000 Mehhiko kodaniku allkirjaga kaebuse andis reedel ICC-le üle inimõigusadvokaat Netzaí Sandoval. Ta rääkis ajalehele El País, et aktivistid paluvad mõlema poole – nii valitsuse kui ka narkoäritsejate versioonide uurimist. Tema sõnul tegutsevad Mehhiko võimud täiesti karistamatult.

«Isegi USA sõjas Afganistani vastu ei ole nii palju hukkunuid. Mehhiko valitsus on veendunud, et kurjategijate mõrvamine on seaduslik ning kasutab oma sõjaväge poliitilistel eesmärkidel. Narkoäritsejad seevastu kasutavad ära lünki selles õigussüsteemis, mis ei tunnista inimsusvastaseid kuritegusid,» lisas ta.

Mehhiko valitsuse kinnitusel ei ole riik sõjas ning tsiviilisikute vastu ei toimu mitte mingeid süstemaatilisi rünnakuid. Samuti lisasid võimud, et Mehhiko arendab poliitikat, mille eesmärgiks on tugevdada õigusriiki ning austada inimõigusi.

Calderóni algatatud sõjas narkokartellide vastu ja sellega seotud arveteklaarimistes on alates 2006. aastast surma saanud ligi 50 000 inimest. ICC peaprokurör Luis Moreno Ocampo ütles sel kuul, et kohus ei kavatse Mehhiko inimõiguslaste kaebust arutusele võtta, sest ICC ei mõista kohut poliitiliste otsuste või poliitilise vastutuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles