Merkel rõhutas Fulbrighti auhinda vastu võttes koostöö tähtsust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel Berliinis Fulbrighti auhinda vastu võtmas.
Saksa kantsler Angela Merkel Berliinis Fulbrighti auhinda vastu võtmas. Foto: WOLFGANG KUMM / AFP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel rõhutas esmaspäeval Fulbrighti auhinda vastu võttes rahvusvahelise koostöö tähtsust võitluses rahvusluse ja populismi tõusu vastu, viidates rollile, mida USA mängis pärast Teist maailmasõda, aidates luua vaba ja demokraatliku Saksamaa ja Lääne-Euroopa.

Saksamaal olid "meie Ameerika sõbrad seismas meie kõrval" ja "meie, sakslased, ei unusta seda kunagi", sõnas Merkel.

Merkel võttis Washingtonis baseeruva Fulbrighti ühingu auhinna vastu Berliinis korraldatud tseremoonial. Tegemist oli esimese korraga, kui see üritus leidis aset väljaspool Ühendriike.

Merkelit tunnustati kui väljapaistvat ja empaatilist juhti, kelle eesmärgiks on üksteisemõistmine, rahvusvaheline koostöö ja rahu.

"Me peame endale meelde tuletama, miks loodi ÜRO, miks NATO, miks Maailma Kaubandusorganisatsioon ja teised rahvusvahelised institutsioonid," ütles Merkel. "See toimus õppetundide tõttu, mis saadi Teise maailmasõja õudustest ja ülemäärasest rahvuslusest".

Merkel ei nimetanud konkreetselt USA presidendi Donald Trumpi "Ameerika ennekõike" lähenemist või hiljutisi erimeelsusi tema kaubanduspoliitika üle, kuid ta rõhutas, et Atlandi-ülene partnerlus põhineb ühistel jagatud väärtustel, mis on alus probleemidest ülesaamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles