Macron: 24. aprillist saab Armeenia genotsiidi riiklik mälestuspäev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron esinemas Prantsusmaa armeenia kogukonna iga-aastasel dineel.
Prantsuse president Emmanuel Macron esinemas Prantsusmaa armeenia kogukonna iga-aastasel dineel. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Prantsusmaa hakkab tähistama 24. aprilli Armeenia genotsiidi riikliku mälestuspäevana, teatas president Emmanuel Macron teisipäeval.

Macron ütles seda armeenia kogukonnale Prantsusmaal korraldataval iga-aastasel dineel. Ta täidab sellega 2017. aasta valimiskampaania käigus antud lubaduse.

Armeenia ja Türgi on aastakümneid olnud erimeelt selles, kas Osmani impeeriumis 1915.-17. aastani toimunud armeenlaste massimõrv oli genotsiid. Neil aastail tapeti Osmani impeeriumis ligi 1,5 miljonit armeenlast.

Ankara pole nõus tapatalgute nimetamisega genotsiidiks.

Türgi võimude väitel suri sel perioodil umbes 300 000 kuni 500 000 armeenlast ning sama palju türklasi, kui armeenlased tõusid valitsevate osmanite vastu üles ning liitusid impeeriumiga sõjas olnud Vene vägedega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles