Süürias kestavad ägedad lahingud IS-i viimases tugipunktis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laskemoon Al-Qaimis, mõned kilomeetrid Islamiriigi viimasest tugipunktist.
Laskemoon Al-Qaimis, mõned kilomeetrid Islamiriigi viimasest tugipunktist. Foto: DAPHNE BENOIT / AFP / SCANPIX

Süüria idaosas jätkusid täna ägedad lahingud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate ja USA toetatud kohalike vägede vahel. 

Kurdivõitlejad alustasid eile Süüria idaosas operatsiooni äärmusrühmituse purustamiseks nende viimases tugipunktis. Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) kõneisik Mustafa Bali edastas Twitteris, et pealetung algas pärast seda, kui rohkem kui 20 000 tsiviilisikut evakueerus IS-i kontrolli all olevalt territooriumilt Deir Ezzori provintsis.

«Hetkel kestavad ägedad lahingud. Me oleme alustanud pealetungi ning võitlejad liiguvad edasi,» sõnas SDF-i komandör AFP-le täna hommikul. 

Džihadistide positsioone pommitavad ka koalitsiooni õhujõud ja suurtükid, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus. 

«Hommikul olid suured kokkupõrked, plahvatasid ka maamiinid,» ütles vabaühenduse juht Rami Abdel Rahman. 

SDF alustas missiooni IS-i tõrjumiseks Deir Ezzorist septembris. Hetkel on IS-i kontrolli all veel ainult nelja ruutkilomeetri suurune territoorium Eufrati idakaldal. 

Kurdide hinnangul võetakse territoorium džihadistidelt tagasi mõne päeva jooksul. 

SDF-i teatel on ümber piiratud alal kuni 600 IS-i võitlejat, enamjaolt välismaalased. Lisaks arvatakse, et alal on sajad tsiviilisikud.

IS-il on jätkuvalt mõned väiksemad tugipunktid Badia kõrbes. 

Kurdivägi on pidanud alates detsembrist kinni umbes 3400 arvatavat džihadisti, ütles kohalikele allikatele tuginev Vaatluskeskus. Nende seas on sadu välismaalasi, keda kahtlustatakse IS-iga liitumises. 

SDF on korduvalt kutsunud võitlejate päritoluriike oma kodanikke tagasi võtma, kuid valitsused on senini teinud seda vastumeelselt. 

IS-i kuulumises süüdistatud isikute sugulased kodumaal kardavad, et Iraagis võib neid oodata ebaõiglane kohtumõistmine. Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) on hoiatanud, et kahtlusaluseid ähvardab ka piinamine. 

Süürias on kaheksa aastat kestnud kodusõjas hukkunud üle 360 000 inimese. Ülestõusu esimestel aastatel haarasid mässulised ja džihadistid suured territooriumid, kuid Venemaa toel on president Bashar al-Assadi režiimiväed taastanud praeguseks kontrolli umbes kahe kolmandiku üle Süüria territooriumist. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles