Soul kiitis heaks 8 miljoni dollari eest abi Põhja-Koreale

Copy
Põhjakorealane tööl Hwanghae provintsi ühismajandis.
Põhjakorealane tööl Hwanghae provintsi ühismajandis. Foto: Damir Sagolj / Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea kiitis täna heaks 8 miljoni dollari eest humanitaarabi Põhja-Koreale sellest hoolimata, et läbirääkimised Pyongyangi tuumaarsenali üle on ummikusse jooksnud ja Koreade omavahelised suhted takerdunud.

Tegemist on Souli esimese abipaketiga Pyongyangile pärast 2015. aastat ning annetus on tingitud viimase kümne aasta rängimast ikaldusest Põhja-Korea põllumajanduses. Annetus tehakse ÜRO kaudu.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in püüab päästa Pyongyangi ja Washingtoni diplomaatilist protsessi, millele andis hoobi Hanoi tippkohtumine, kus Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump ei jõudnud Pyongyangi tuumaprogrammi osas kokkuleppele.

Pyongyang ei ole sestpeale Souli ega Washingtoniga kuigivõrd suhelnud. Lõuna-Korea ühinemisminister ütles sel nädalal, et rääkis Põhja-Korea ametiisikuga viimati mai alguses.

Kahe Korea suhetega tegelev ühinemisministeerium ütles, et valitsus otsustas naaberriigile raha anda, sest tunneb muret sealse toiduolukorra halvenemise pärast.

4,5 miljonit dollarit antakse Maailma Toiduprogrammi (WFP) kaudu võitluseks alatoitlusega, 3,5 miljonit läheb UNICEF-i vahendusel laste ja rasedate tervisele.

ÜRO andmetel kannatab tõsise toidupuuduse all 40 protsenti Põhja-Korea elanikkonnast ehk üle 10 miljoni inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles