Kelam: europarlament nõuab ELi liikmeilt kooskõlastatud poliitikat suhtlusel autoritaarsete režiimidega

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on europarlamendi hoone Strasbourg'is.
Pildil on europarlamendi hoone Strasbourg'is. Foto: SCANPIX

Täna võttis Euroopa Parlamendi väliskomisjon Brüsselis suure häälteenamusega vastu Briti liberaali Graham Watsoni koostatud soovituse ELi Nõukogule töötada välja kooskõlastatud poliitika suhtlemisel autoritaarsete partneritega.

Europarlamendi väliskomisjoni liikme Tunne Kelami sõnul on tegemist parlamendi-poolse värske algatusega tugevdada ELi väärtustepõhist välispoliitikat.

«Ühtse ja solidaarse välispoliitika teostamist on kõige enam takistanud liikmesriikide lahkarvamused selle üle, kuidas käituda autoritaarsete režiimidega, samal ajal kui viimased kasutavad ELi liikmeid küüniliselt ära võimuga hangitud raha investeerimisel, Euroopa pangateenuste kasutamisel ning oma perekonnaliikmeile privilegeeritud hariduse tagamisel,» tõdes Kelam.

Sellise olukorra jätkumine on Tunne Kelami hinnangul lubamatu, kuivõrd õõnestab ELi välissuhtlemise usaldusväärsust ning soodustab autoritaarsete valitsejate võimulpüsimist. Väliskomisjon soovitab ELi Nõukogul töötada välja selged kriteeriumid piiramaks autoritaarsete valitsejate tegevusvabadust.

Tunne Kelami väitel on tähtis suunata võimalikud sanktsioonid repressiivse režiimi ladviku vastu ning samas hoida ära laiema elanikkonna kahjustamine. «Soovitame väga selgelt seda, et paralleelselt sanktsioonide kohaldamisega üritaks ELi toetada asjaomase riigi kodanikuühiskonda ja selle organisatsioone,» ütles Kelam.

Euroopa Rahvapartei arvukad parandusettepanekud, mille autorite hulka kuulub Kelam, soovitavad liikmesriikidel tõkestada autoritaarsete režiimide annetused ELi ülikoolidele ja mõttekodadele, samuti keelustada EL spordiklubidel ja heategevusorganisatsioonidel rahaliste toetuste vastuvõtmine valitsuste poolt, kelle suhtes on otsustatud piirangud kehtestada. Nimetatud ettepanekuid toetas väliskomisjon tervikuna.

Kõnealust soovitust kavatseb europarlamendi täiskogu arutada ja hääletada oma 2012. aasta veebruari istungjärgul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles