Veneetsia tõusuvesi nõudis kaks inimelu (1)

Copy
Veneetsia linna tabas viimase 50 aasta kõrgeim tõusuvesi.
Veneetsia linna tabas viimase 50 aasta kõrgeim tõusuvesi. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / Scanpix

Veneetsiat tabanud 50 aasta kõrgeim tõusuvesi on ujutanud üle kanalilinna teed ja tänavad, ametivõimude teatel on üle 80 protsendi linnast vee all ja kahjud korvamatud.

Kohaliku meedia teatel hukkus Pellestrina saarel 78-aastane mees, kes sai elektrilöögi veepumbalt. Teise mehe surnukeha leiti tema kodust.

Suure kanali poodnikud needsid maapõhja Itaalia võimud, kes ei ole suutnud kaitsta UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud linna loodusjõudude eest. Nende sõnul on korruptsioon süüdi selles, et kauaoodatud kaitsetõkete süsteem ei ole tänini valmis saanud.

Üleujutatud kauplus Veneetsia erakordselt kõrge tõusuvee ajal.
Üleujutatud kauplus Veneetsia erakordselt kõrge tõusuvee ajal. Foto: LUCA BRUNO/AP

Veneetsia veetaset jälgiva keskuse teatel saavutas kõrgvesi tipu 1,87 meetri tasemel. Alates mõõtmiste algusest 1923. aastal on Veneetsia veetase tõusnud kõrgemale vaid korra, 1966. aastal 1,94 meetrini.

«Seisame praegu silmitsi erakordselt kõrge tõusuveega. Hädaolukorraga toimetulekuks on mobiliseeritud igaüks,» kirjutas Veneetsia linnapea Luigi Brugnaro Twitteris. 

Vesi tungis Veneetsia ühte kuulsaimasse ehitisse, Püha Markuse kirikusse.
Vesi tungis Veneetsia ühte kuulsaimasse ehitisse, Püha Markuse kirikusse. Foto: LUCA BRUNO/AP

Veneetsias töötatakse alates 2003. aastast suure taristuprojekti MOSE kallal, mis peaks linna kaitsma. Paraku on projekti tõrkeks üha paisuvad kulutused, skandaalid ja viivitused. Kava näeb ette 78 ujuvvärava rajamist Veneetsia laguuni kaitsmiseks kõrgvee ajal. 

Eriti rängalt kahjustab tõusuvesi Veneetsia tuntuimat sümbolit Püha Markuse väljakut, sest see asub ühes linna madalaimas punktis. Kõrgvesi ujutas teisipäeval üle väljakul asuva samanimelise kiriku eesruumi. 

Veneetsiat tabas erakordselt kõrge tõusuvesi.
Veneetsiat tabas erakordselt kõrge tõusuvesi. Foto: LUCA BRUNO/AP

Tuletõrje viis läbi 250 päästeoperatsiooni ja veekiirabi pani tööle lisapaadid.

Turistid üleujutatud Veneetsias Püha Markuse väljakul.
Turistid üleujutatud Veneetsias Püha Markuse väljakul. Foto: LUCA BRUNO/AP

Öö jooksul veetase pisut alanes, kuid kolmapäeva hommikul võis näha, kuidas turistid kohvreid järele vedades tänavatel läbi vee kahlasid ning veetakso- ja gondlijuhid sõidukitest reoveega segunenud kanalivett välja kühveldasid.

Veneetsiat tabas rekordiline tõusuvesi, mis ujutas üle 80% linnast.
Veneetsiat tabas rekordiline tõusuvesi, mis ujutas üle 80% linnast. Foto: LUCA BRUNO/AP

Veneto maakonna president Luca Zaia ütles, et 80 protsenti linnast on vee all ning vesi on tekitanud kujuteldamatut kahju.

Teisipäeval räsisid kogu Itaaliat võimsad tormid, tabades eriti rängalt riigi lõunaosa.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles