Apple, Google ja Amazon loovad nutikoduseadmetele ühise standardi

Copy
Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix

USA tehnoloogiahiiud Amazon, Apple ja Google teatasid plaanist arendada ühine standard nutikodu toodetele, mis peaks seadmeid üksteisega paremini ühenduvaks tegema.

«Projekti eesmärk on lihtsustada tootjate jaoks arendust ja suurendada tarbijate jaoks ühilduvust,» teatas projekti elluviimiseks loodud töörühm.

«Projektiga tahetakse teha tootjatele kergemaks selliste seadmete loomine, mis on ühilduvad nutikodu teenustega nagu Amazoni Alexa, Apple'i Siri, Google'i Assistant ja teised.»

Projektis osaleb ka ühendus Zigbee Alliance, millesse kuuluvad firmad nagu Samsung, Ikea ja NXP Semiconductors.

«Töörühm kasutab avatud koodi lähenemist, et arendada ja rakendada uus, ühine ühenduvusprotokoll,» teatas töörühm.

Algatus nimega «Project Connected Home over IP» võib hoogustada uute nutikodutoodete arendamist, kuivõrd see teeks arendajate jaoks kergemaks selliste kaupade loomise nagu nutikülmikud ja häälkäivitusega lambipirnid. Praegu on arendajad sunnitud valima mitme erineva standardi vahel.

«Arendajad ja tarbijad võidavad sellest uuest universaalsest nutikodu ühenduvusstandardist,» ütlesid Google Nesti insenerid Nik Sathe ja Grant Erickson.

«See teeb arendajatele tootearenduse lihtsamaks ja vähendab kulusid, andes neile ühe standardi mille põhjal tooteid luua,» ütlesid insenerid.

Algatusest teatati mõni nädal enne Las Vegases toimuvat olmeelektroonika messi, kus tehnoloogiafirmad tutvustavad tuhandeid erinevaid nutikodutooteid, alates nutikatest lampidest kuni tualettideni.

Analüütikute sõnul on seda turgu praegu tagasi hoidnud asjaolu, et tootjad kasutavad eri standardeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles