Poola kutsus seoses Putini süüdistustega välja Vene suursaadiku (3)

Copy
Vene president Vladimir Putin ja kaitseminister Sergei Šoigu.
Vene president Vladimir Putin ja kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: TASS/Scanpix

Poola välisministeerium kutsus reedel välja Venemaa suursaadiku seoses Vene presidendi Vladimir Putini hiljutiste korduvate väidetega Poola süüst Teise maailmasõja puhkemises.

Suursaadik Sergei Andrejevile väljendati Poola otsustavat vastuseisu äsjastele ajalugu puudutavatele laimavatele vihjetele Putini ja teiste Vene ametiisikute suust, märkis asevälisminister Marcin Przydacz.

Przydaczi sõnul järgivad Putini ja teiste Vene liidrite sõnad «stalinistlikku ajaloolist narratiivi» ja kujutavad endast «totalitaarse riigi propagandat».

«Need mõnitavad ka miljoneid stalinistliku totalitarismi ohvreid,» lausus Przydacz, lisades, et totalitarismi ohvriks langes ka vene rahvas.

Poolakad mäletavad, kuidas kuue miljoni inimese elu nõudnud konflikti alguses tungisid riiki nii Natsi-Saksamaa kui Nõukogude Liidu väed. Varssavi peab neid mõlemaid agressoriteks, kes tõid poolakatele kannatusi ja surma. 

Putini hinnangul polnud Nõukogude Liidul muud valikut kui sõlmida Natsi-Saksamaaga 1939. aastal mittekallaletungileping, mis sai nimeks Molotovi-Ribbentropi pakt.

Sõjaväejuhtidega kohtunud Putin väitis, et hiljutine Euroopa Parlamendi resolutsioon, mis süüdistas seda pakti Teise maailmasõja puhkemises, on «täielik arulagedus». Putin vastas süüdistusega, et sõjale sillutas tee lääneriikide kokkumäng Adolf Hitleriga.

Kaks nädalat pärast Saksamaa tungimist Poolasse 1939. aasta 1. septembril tungis Poolasse idast Nõukogude Liit. Hitler ja tollane Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalin jagasid Poola ja Baltimaad omavahel 1939. aasta 23. augustil sõlmitud pakti salaprotokollis.

AP - Baltic News Service

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles