Itaalia peaminister avaldas valitsuse kolmaastakuplaani

Copy
Giuseppe Conte.
Giuseppe Conte. Foto: Luigi Mistrulli/SIPA / Luigi Mistrulli/SIPA

Itaalia peaminister Giuseppe Conte avaldas laupäeval enda sõnul valitsusreformide ambitsioonika kolmaastakuplaani, kuigi tema neli kuud juhitud valitsuses on juba mõrad.

Vasaktsentristlik Demokraatlik Partei (PD) ja eliidivastane Viie Tähe Liikumine (M5S) on eri meelt mitmes keskses poliitikavaldkonnas nagu immigratsioon, euroala reformimine ja kohtusüsteem.

Kuid Conte avaldas laupäeval plaanid tegeleda eelseisvatel aastatel paljude küsimustega, näiteks bürokraatia vähendamine, kohtusüsteemi lihtsustamine, maksureform ja maksudest kõrvalehoidmise vähendamine.

"Meil on 23 ambitsioonikat punkti," lausus ta ajakirjanikele iga-aastasel pressikonverentsil.

Itaalia rahanduse kooskõlla viimiseks Euroopa Liidu seatud piirangutega tuleb võidelda maksudest kõrvalehoidmisega, mis on vargus ja kahjustab ausaid kodanikke, lausus Conte.

"Kõik peavad maksma, et kõik maksaksid vähem," rõhutas ta.

Enim on maksudest kõrvalehoidjaid just Itaalias. Tänu neile jääb riigil saamata 190,9 miljardit eurot, mis on kaks korda suurem tema iga-aastasest tervishoiueelarvest, selgub ühenduse Tax Research LLP hiljutisest aruandest.

Kuid Itaalia uus valitsus on juba mõranemas.

Koalitsioon sai hoobi varem sel nädalal, kui M5S-i haridusminister Lorenzo Fioramonti pidi hariduseelarve tõttu puhkenud pahameeletormi tõttu tagasi astuma.

Lisaks on erakonnasisese surve all M5S-i juht, välisminister Luigi di Maio. Mõned erakonna parlamendisaadikud on juba läinud üle paremäärmusliku Põhjaliiga ridadesse.

Fiaromenti seevastu kavatseb luua parlamendis uue ja Contet toetava fraktsiooni. Ta on enda selja taha koondanud umbes 10 M5S-i saadikut.

Olukorda raskendab endine peaminister Matteo Renzi, kes septembris lahkus PD-st ja moodustas uue tsentristliku partei Italia Viva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles