Etioopia palus LAV-il vahendada Egiptusega käivat tammivaidlust

Copy
Tammi ehitus Etioopias.
Tammi ehitus Etioopias. Foto: Eduardo Soteras/AFP/Scanpix

Etioopia peaminister Abiy Ahmed palus pühapäeval Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendil Cyril Ramaphosal sekkuda pikalt Egiptusega käinud vaidlusesse, mille keskmes on Sinisele Niilusele ehitatav tamm.

Etioopia suhted Egiptusega hakkasid kiirelt halvenema pärast seda, kui Etioopia hakkas 2011. aastal jõele ehitama Suure Taassünni tammi.

Aafrika suurima hüdroelektrijaama ehitus suurendab pingeid Kairoga, sest Egiptus saab Sinisest Niilusest 90 protsenti oma veest.

Etioopia, Egiptus ja Sudaan, kus Sinine Niilus kohtub Valge Niilusega enne põhjapoole voolamist, hakkasid novembris otsima kokkulepet, mille tähtaeg kukub järgmisel nädalal.

Hiljutisimal kõnelustevoorul neljapäeval jäi aga lauale mitu suurt erimeelsust ning pooled pole senini leppeni jõudnud.

Sel nädalavahetusel LAV-i külastanud Abiy ärgitas Ramaphosat sekkuma kõnelustesse kui Aafrika Liidu järgmine eesistuja. See koht läheb käimasoleval jaanuaril Egiptuselt Ramaphosa kätte.

«Kuna ta (Ramaphosa) on nii Etioopia kui ka Egiptuse hea sõber ning ühtlasi ka AL-i järgmine eesistuja, siis suudab ta luua poolte arutelu ja lahendada küsimuse rahumeelselt,» lausus Abiy ajakirjanikele LAV-i poliitilises pealinnas Pretorias.

Ramaphosa sõnul on LAV vahendamisele avatud.

Tema sõnul on ta asja juba arutanud Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisiga. Ramaphosa sõnul oli Sisi nõus Etioopiaga arutelusid pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles