Välispoliitikajuht: EL viskas Liibüas ohjad ise käest (1)

Copy
Liibüa endise diktaatori Muammar Gaddafi peidupaik Sirte linn 2011. aastal, mil algas riiki tänaseni räsiv kodusõda.
Liibüa endise diktaatori Muammar Gaddafi peidupaik Sirte linn 2011. aastal, mil algas riiki tänaseni räsiv kodusõda. Foto: Esam Omran Al-Fetori / Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell tunnistas eile, et ühendus ei ole suutud Liibüa konflikti lahendamises kaasa rääkida ning on lasknud Venemaal ja Türgil esile tõusta ja Vahemerel domineerima hakata.

Borrell ütles Euroopa Parlamendile, et EL on halvanud end dogmaatilise klammerdumisega idee külge, et Liibüa konfliktil ei tohi olla sõjalist lahendust.

Ta hoiatas, et ka Saksamaa algatusel pühapäeval Berliinis peetava tippkohtumise edu ei ole tagatud.

Saksamaa kutsus kõnelustele konfliktipooled ning 11 riiki ja mitu rahvusvahelist organisatsiooni.

EL püüab suurendada mõju geopoliitilisel areenil, kuid seda pärsivad siselahkhelid ja asjaolu, et muid relvi peale diplomaatia bloki käsutuses ei ole. Sõjaväge EL-il ei ole ja majandussanktsioonide kehtestamine on pikaldane protsess.

«Meie, eurooplased, kes me ei taha osaleda sõjalises lahenduses, oleme barrikadeerinud end usuga, et sõjalist lahendust ei olegi,» ütles Borrell teisipäeva õhtul.

«Süürias on olnud sõjaline lahendus, mille on toonud türklased ja venelased, ja see on kõigutanud tasakaalu Vahemere idaosas.»

Türgi saatis väed Liibüasse peaminister Fayez al-Sarraji rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsust toetama. Moskva toetab tema vastast, Liibüa idaosa valitsuse väepealikku Khalifa Haftari.

Borrell hoiatas, et Liibüas ei tohi korduda Süüria lahendus.

«See peaks meid kõiki väga murelikuks tegema, sest ma olen kindel, et keegi ei rõõmusta, kui Liibüa rannikul Itaalia vastas paiknevad Vene ja Türgi mereväe baasid,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles