Norra populistid lahkusid džihadisti pere kojutoomise järel valitsusest (9)

Copy
Norra Progressipartei juht Siv Jensen teatas, et tema erakond lahkub valitsusest.
Norra Progressipartei juht Siv Jensen teatas, et tema erakond lahkub valitsusest. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Norra parempopulistlik ja migratsioonivastane Progressipartei teatas täna, et lahkub parempoolsest koalitsioonivalitsusest äärmusrühmituse ISIS võitleja abikaasa ja kahe lapse repatrieerimise tõttu.

«Me ei ole suutnud piisaval määral Progressipartei poliitikat läbi viia,» ütles erakonna juht Siv Jensen pressikonverentsil. Progressipartei lahkub peaministrierakonna Parempartei ja kahe väiksema liitlasega moodustatud koalitsioonist.

«Me ei tee kompromisse inimestega, kes on vabatahtlikult liitunud terroriorganisatsioonidega,» lisas Jensen.

Eelmisel nädalal toodi Norrasse tagasi äärmusrühmituse ISIS võitlejaga abiellunud Norra-Pakistani topeltkodakondsusega naine ja tema kolme- ja viieaastane laps. Pere toodi tagasi, sest üks lastest oli raskelt haige.

29-aastane naine võeti kinni kohe lennuväljale jõudes. Naine reisis ISISe kontrollitud aladele 2013. aastal ning abiellus seal rühmituse võitlejaga. Naine väidab, et reisis äärmusrühmituse aladele vastu tahtmist ning üritas pikalt sealt minema saada.

Norra võimud kahtlustavad, et naine oli ISi ja džihadistliku Al-Nusra Rinde liige.

Progressipartei oli algusest peale perekonna tagasitoomise vastu. Nad olid seisukohal, et ISISega seotud inimeste Norrasse tagasi lubamisest tulenevad riskid kaaluvad üles humanitaarkohustuse aidata haiget last.

Jenseni sõnul oleks Progressipartei soostunud laste, kuid mitte äärmusrühmitusse ISIS kuulunud naise naasmisega. 

Peaminister Erna Solberg ütles Progressipartei valitsusest lahkumise otsust kommenteerides, et tänab Progressiparteid nende senise tegevuse eest. Ühtlasi kinnitas peaminister, et moraalsetel kaalutlustel ei olnud võimalik valitsusel jätta ISISe võitleja pereliikmed Norrasse tagasi toomata.

Progressipartei juht Jensen usub, et kuigi Solbergi valitsus muutub nüüd vähemusvalitsuseks, peaks ta siiski peaministrina jätkama.

Järgmised parlamendivalimised toimuvad Norras 2021. aasta septembris.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles