Albaania saab maavärinast taastumiseks 1,15 miljardit eurot

Copy
Albaaniat mullu 26. novembril tabanud tugev maavärin tekitas suuri purustusi.
Albaaniat mullu 26. novembril tabanud tugev maavärin tekitas suuri purustusi. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvahelised doonorid lubasid täna eraldada 1,15 miljardit eurot, et aidata Albaanial taastuda mullu novembris aset leidnud tugevast maavärinast, mis tekitas ulatuslikku kahju, teatas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Twitteris.

«Head uudised albaania rahvale: me ületasime meie eesmärgi Albaania ülesehitamiseks ja saavutasime ühtekokku 1,15 miljardit eurot, seal hulgas 400 miljonit eurot EL-i abipanustega,» ütles Leyen.

Albaania peaminister Edi Rama hoiatas varem täna, et riik on raskustes, kui doonorite konverents ei toeta võimsast maavärinast ülesaamist vähemalt 400 miljoni euroga. 

Albaaniat tabas 26. novembril maavärin magnituudiga 6,4, milles sai surma 51 ja peavarjuta jäi 17 000 inimest, purustuste likvideerimiseks vajab riik ametlikul hinnangul üle miljardi euro. 

«Katastroofijärgne raport, mis koostati koos Maailmapanga, ÜRO ja EL-iga, on üsna hirmutav, sest selle kohaselt ületavad kahjud miljard eurot,» ütles Rama ajakirjanikele. «Riigi jaoks, mille sisemajanduse kogutoodang on 13,5 miljardit eurot, on see hiigelsumma ning me ei suuda üksi kõiki vajadusi katta.»

Märksõnad

Tagasi üles