Kreml: Trump ei tule Moskvasse võidupüha tähistama (9)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump ei osale Moskvas üritustel, millega Venemaa tähistab 75 aasta möödumist Nõukogude Liidu võidust Natsi-Saksamaa üle,  ütles täna Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

«Tõepoolest, saime diplomaatilisi kanaleid pidi informatsiooni, et USA president ei tule 9. mai võidupäeva tähistamisele,» kommenteeris ta meedias ilmunud teavet.

Samas märkis Peskov, et esialgu Kreml ei tea, millisel tasemel Ühendriigid suurejoonelistel pidustustel esindatud saavad.

Vene uudisteagentuur TASS avaldas täna katkendeid varem salvestatud pikast usutlusest Vene presidendi Vladimir Putiniga, kus too nimetab veaks aastapäeva ürituste võimalikku eiramist Lääne liidrite poolt. 

«Meie endistel liitlastel Hitleri-vastases koalitsioonis oleks õige tulla meie juurde nii sisepoliitilistest kaalutlustest lähtudes kui moraalses mõttes,» märkis Putin. «Me ootame neid ja oleksime õnnelikud nende tuleku üle. Kui nad ei tule, on see nende valik. Kuid ma arvan, et see oleks viga.»

Moskva on viimastel kuudel ärritanud mitut Euroopa riiki oma Teise maailmasõja ajaloo tõlgendustega. Putin väitis, et Poola ja lääneriigid tegid teataval määral Saksa diktaatori Adolf Hitleriga koostööd. Selle avalduse tõttu jättis Poola president vahele jaanuari lõpus Jeruusalemmas toimunud holokausti mälestusürituse. 

Vene presidendi sõnad on vastuolus üldtunnustatud faktiga, et 1939. aastal Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel sõlmitud Molotovi-Ribbentropi pakt jagas vahetult enne sõja puhkemist ära Poola territooriumi. 

Putin kordas intervjuus oma vaateid, öeldes, et Suurbritannia, Prantsusmaa ja Poola tegid Hitleriga koostööd ja allkirjastasid temaga enne sõja puhkemist dokumente. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles