Iisrael hakkab karantiini kontrollimiseks mobiiltelefone jälgima

Copy
Mobiiltelefoniga pilti tegevad naised Iisraelis Tel Avivis. Peagi võivad Iisraeli võimud mobiiltelefonide abil inimeste asukohta tuvastada ja selle põhjal veenduda, kas karantiini pandud inimene peab piirangust kinni.
Mobiiltelefoniga pilti tegevad naised Iisraelis Tel Avivis. Peagi võivad Iisraeli võimud mobiiltelefonide abil inimeste asukohta tuvastada ja selle põhjal veenduda, kas karantiini pandud inimene peab piirangust kinni. Foto: Oded Balilty/AP/Scanpix

Iisraeli valitsus võttis vastu hädaolukorra meetmed, mille seas on luba mobiiltelefonide abil jälgida nende inimeste liikumist, kelle puhul on uude koroonaviirusse nakatumine kinnitust saanud või kellel viirust kahlustatakse. 

Iisraeli julgeolekuamet Shin Bet kinnitas täna, et neile on antud mandaat koguda informatsiooni inimeste ja nende liikumise kohta, et võidelda koroonaviiruse levikuga.

Inimeste liikumise jälgimiseks hakataks kasutama tehnoloogiat, mis töötati algselt välja terrorismivastaseks võitluseks. 

Peaminister Benjamin Netanyahu ütles juba nädalavahetusel, et tehnoloogiat kasutades oleks võimalik inimestele teada anda, et nad on kokku puutunud haigusse nakatunud inimesega. Veelgi enam, inimeste mobiilide asukohta jälgides saaks riik kontrollida karantiini pandud inimeste kodus püsimist.

Inimeste sellise jälgimise õigus kestab peaministri sõnul järgmised 30 päeva.

«Iisrael on demokraatlik riik ja peame säilitama tasakaalu inimõiguste ning avalikkuse vajaduste vahel,» ütles peaminister. «Need (tehnoloogilised) vahendid abistavad meid haigete inimeste asukoha tuvastamisel ja viiruse leviku tõkestamisel.»

Valitsuse plaani kohaselt hakkaksid võimud regulaarselt analüüsima Iisraeli mobiilsideteenuse pakkujate edastatavat infot inimeste mobiiltelefonide asukoha kohta. Kui võimudele paistab, et mõni inimene on olnud kontaktis koroonaviirusse nakatunuga, saadetakse talle kohe tekstisõnum.

Seejuures ei vaja Iisraeli võimud inimeste info kättesaamiseks enam kohtu luba.

Lisaks võttis Iisraeli valitsus pühapäeval vastu seaduse, millega määratakse kuue kuu pikkune vanglakaristus kõigile, kes eiravad isolatsioonis olemise käsku.

Inimõigusorganisatsioonid kardavad, et võimudele inimeste liikumise jälgimiseks loa andmine loob ohtliku pretsedendi.

«Mis siis saab, kui nad (võimud) homme ütlevad, et andmeid kasutatakse majanduslikel kaalutlustel?,» küsis Iisraeli inimõigusaktivist Shwartz Altshuler.

«Isegi sellise kriisi tingimustes tuleb hoida inimõigusi ja demokraatiat,» ütles Iisraeli endine asepeaprokurör Malkiel Blass. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles