Koroonaviiruse päritolu ja ravimeetodite kohta levitatakse libauudiseid

Postimees
Copy
Nahkhiirte müük Indoneesias. Teadlased ei usu teooriat, mille kohaselt oli viirusepuhangu taga nahkhiiresupi söömine.
Nahkhiirte müük Indoneesias. Teadlased ei usu teooriat, mille kohaselt oli viirusepuhangu taga nahkhiiresupi söömine. Foto: Ronny Adolof Buol/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia tõttu tekkinud kriis ja üle maailma kehtestatud eriolukorrad on libauudiste jaoks viljakas kasvupinnas.

Seda püüab ära kasutada Venemaa, kus on Financial Timesi teatel algatatud suur väärinfokampaania, et süvendada tervishoiukriisi lääneriikides.

Libauudiste leviku eest on teiste seas hoiatanud näiteks maailmakuulsad Harvardi ja Stanfordi ülikoolid. Stanfordi ülikooli kodulehel selgitas kommunikatsiooniprofessor Jeff Hancock, et inimesed usuvad libauudiseid eelkõige seetõttu, kuna hirmuolukorras hakatakse teadmatuse vähendamiseks informatsiooni otsima. 

«See võib panna inimesed uskuma informatsiooni, mis võib olla vale või petlik, kuna see aitab neil end paremini tunda või toimuva eest kedagi süüdistada. See on tihti põhjuseks, miks vandenõuteooriad nii kiiresti levivad.» Kuigi libauudiseid tekib kriisi arenedes igapäevaselt juurde, on paljud neist seotud viiruspuhangu esimeseks koldeks olnud Wuhani linnaga.

Libauudis: puhangu põhjustasid nahkhiiri söönud hiinlased

Kuna suurem osa koroonaviirustest pärinevad teistelt imetajatelt ja praeguse teooria kohaselt usutakse, et COVID-19 läks liikvele Wuhani linna turult, siis hakati koheselt levitama kuulujutte justkui on selle taga hiinlaste armastus nahkhiiresupi vastu. Sotsiaalmeedias läksid liikvele videod, kus inimesed sõid nahkhiiresuppi. Tihtipeale ei olnud need filmitud isegi Hiinas, kuid faktidest end segada ei lastud.

Kuigi nahkhiirte söömine ei ole mõnes Hiina osas ennekuulmatu, ei ole see ka rohkem kui ühe miljardi elanikuga riigis tavaline. Ajakirja Rolling Stone teatel näitas 2006. aastal korraldatud Hiina toidukohtade uuring, et eksootilisi loomi söödi juba siis varasema ajaga võrreldes märksa vähem, kuna 2002.-2003. aasta SARSi epideemia võis pärineda nahkhiirtelt või kaslastelt.

Kuigi teadlaste sõnul võis COVID-19 algselt pärineda nahkhiirtelt, siis ei saa selle leviku eest vastutavaks pidada hiinlaste söömisharjumusi. 

Libauudis: viirus on biorelv

Sellele loole andis Fox Newsi eetris hoogu juurde näiteks vabariiklasest USA senaator Tom Cotton, samuti avaldasid libauudise Briti tabloidlehed. Väidet põhjendati sellega, et Wuhanis asub Hiina viroloogiainstituut, kus uuritakse nakkushaigusi. Selle sama instituudi teadlased olid New York Timesi teatel esimesed, kes viiruse tuvastasid.

Washington Post uuris ekspertidelt väite kohta justkui oleks tegu bioloogilise relvaga. Asjatundjad lükkasid selle vandenõuteooria resoluutselt ümber. Rutgersi ülikooli biokeemia professor Richard Ebright ütles, et viiruse genoomi ja omaduste põhjal pole mingit põhjust arvata, et tegu oleks biorelvaga. «Suur enamus uusi ja koledaid haigusi tuleb loodusest,» lisas ta.

Marylandi ülikooli keemiarelvade ekspert Milton Leitenberg ütles lehele, et uuris koos teiste analüütikutega seda väidet, kuid ei leitud tõendeid viiruse pärinemise kohta Wuhani laborist. Samuti pole Wuhani labori näol tegu mõne salajase uurimisasutusega. Selle asemel on tegu kõrgetasemelise instituudiga, mis teeb tihedat koostööd mitmete USA uurimisasutustega.

Mitmed teadlased on öelnud, et koroonaviirus ei oleks omaduste poolest sobilik biorelv. MIT professori Vipin Narangi sõnul pannakse biorelvade puhul rõhku sellele, et see oleks võimalikult surmav, aga mitte nii nakkav.

Libauudis: 5G põhjustas koroonaviiruse leviku

Veidi pärast esimesi viirusjuhtumeid Wuhanis hakkasid 5G-vastased huvigrupid ja vaktsiinivastased edendama vandenõuteooriat, mille kohaselt hakkas viirust levitama hoopis Wuhanis käivitatud 5G võrk. Veel levitati väiteid, mille kohaselt võivad 5G lained inimeste immuunsüsteemi kahjustada. Teooriatega käis käsikäes ka väide mille kohaselt on COVID-19 lihtsalt tavaline külmetus ja selle abil varjatakse hoopis müstilist«5G sündroomi».

Ühendkuningriigi sõltumatu faktikontrolli platvorm Full Fact võttis need väited uurida ja kinnitas, et puuduvad igasugused tõendid 5G kahjulikust mõjust inimeste immuunsüsteemile. Samuti märgiti, et COVID-19 on tavalisest külmetusest erinev.

Libauudis: COVID-19 tuli USAst

Hiina on käima lükanud oma riikliku propagandamasina ja nii väitis välisministeeriumi informatsiooniosakonna asejuht Lijian Zhao eelmisel nädalal, et viirus on pärit hoopis USAst. Selle väitega tuli ta lagedale Twitteris, lisades juurde lingi artiklist vandenõuteoreetikute leheküljel Global Research. Veebilehe loojaks on kanadalane Michel Chossudovsky, keda on varasemalt süüdistatud Venemaa propaganda levitamises.

WHO on selgelt välja öelnud, et viirus avaldus esmakordselt Hiina Hubei provintsis. USA kutsus valeväidete tõttu välja ka Hiina suursaadiku Ühendriikides ja president Donald Trump lükkas pressikonverentsil hiinlaste väited ümber, öeldes, et Hiina teab väga hästi, kust see viirus pärit on.

Libauudis: lihtsad ravimeetodid aitavad

Sarnaselt Eestile on ka mujal maailmas sotsiaalmeedia kaudu liikvele läinud soovitus justkui aitaks vee tarbimine ja päikese käes viibimine koroonaviiruse tappa. Ühe väite kohaselt on võimalik iga 15 minuti tagant vett juues koroonaviirus alla loputada, misjärel maohape selle hävitab.

Kuigi piisavas koguses vee joomine on tervisele üldiselt hea, siis koroonaviiruse vastu sellest abi pole. Buzzfeedi teatel on mitmed eksperdid sellised väited ümber lükanud ja öelnud, et vesi koroonaviirust kindlasti ei tapa.

Oxfordi ülikooli professor Trudie Lang ütles BBC-le, et ükski bioloogiline mehhanism ei toeta ideed, mille kohaselt saab hingamisteede viiruse lihtsalt alla loputada. Koroonaviirused sisenevad kehasse sisse hingates hingamisteede kaudu. Mõned neist võivad siseneda suu kaudu, kuid pidev vee tarbimine ei aita nakatumist vältida.

WHO on ümber lükanud ka väite nagu aitaks küüslaugu söömine koroonaviirust ennetada. Märgitakse, et kuigi tegu on tervisliku toiduainega, mis võib immuunsüsteemi tugevdada, siis koroonaviirusega võitlemisel sellest abi pole. Võimalik, et nende samade kuulujuttude tõttu on Hiinas võtta hoiatav näide. South China Morning Post teatas juhtumist, mille käigus toodi haiglasse 1,5 kilogrammi küüslauku ära söönud naine.

Samuti on tervishoiueksperdid hoiatanud, et kindlasti ei tasu abi otsida kurikuulsa MMSi juurest, kuna selle manustamine võib põhjustada väga tõsiseid terviseprobleeme.

Koroonaviirust ei ole võimalik diagnoosida kümme sekundit hinge kinni hoides ega viirusest vabaneda päikese käes viibides. Selliste väidete levitamine on ohtlik, kuna võib panna inimesi arvama, et viirus neid ei ohusta, kuigi tegelikult võidakse teistele ohtlikud olla.

---

Libauudiste kohta saab lugeda ka eilsest artiklist «Viirusega koos levivad libauudised»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles